Un florar cam zgribulit…

În momentul când vremea caniculară pândește după colț, în ciuda acestor zile răcoroase de iunie, pentru o delectare, să privim la caracteristicile termice ale lunii mai. Conform imaginii preluate de pe site-ul: http://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/may-2016, Europa a fost împărțită în două diviziuni, una răcoroasă, pe sud și o alta caldă, pe nordul acesteia.

Totuși, abaterile termice negative nu sunt așa pronunțate (1…3°C sub media climatologică a regiunii), pe când, cele pozitive, din nord și nord-estul Europei au fost cu 4…6°C peste normele climatologice respective. Mai mult de atât, local prin nordul Rusiei și nord-estul Scandinavei, chiar și cu 6…8°C peste medie.

Regiunea geografică a Moldovei a fost caracterizată de un regim termic apropiat de normalul climatologic, cu valori ușor sub medie, cu 0,5…1,5°C. Caracteristica evidențiată de materialele statistice a fost resimțită foarte bine de cetățeanul de rând, obișnuit cu o vreme mult mai caldă în florar, din ultimii ani.

Era și de așteptat un astfel de regim termic, de echilibrare, după vremea excepțional de caldă ce a caracterizat prima jumătate a lunii aprilie. De altfel, zile calde și în prima decadă a lui martie, despre care am tot vorbit pe site.

ANOMALII

Vremea rece din partea sudică a Europei a fost rezultatul conjugării ariilor de mare presiune ce au activat peste vestul și nordul continentului cu cele de joasă presiune, din bazinul mediteraneean. Pe acest considerent, către regiunile sudice și central-sudice ale Europei, pe circulații nord-estice, au fost transportate și mase de aer rece, dinspre Câmpia Rusă, ținând regimul termic „sub control”.

În schimb, aceeași arie de mare presiune a favorizat o vreme stabilă, cu circulații sud-estice peste nordul și nord-estul continentului. Cu astfel de circulații a fost transportat și un aer cald pentru acele latitudini, la care s-a mai adăugat și numărul ridicat de ore cu Soare.

Rezumat: Luna mai a anului 2016, așa cum am resimțit majoritatea dintre noi, a caracterizat o vreme ceva mai rece. Acest lucru a fost cu atât mai bine resimțit cu atât mai mult că în ultimii ani, vara debuta din luna lui florar.

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.

Un comentariu la „Un florar cam zgribulit…”

  1. Pingback: Cıvata

Comentariile sunt închise.