În ultima perioadă vremea a fost destul de schimbătoare, realizarea unei prognoze pentru o durată mai mare de timp fiind o veritabilă piatră de încercare, de la un amator până la modelele atmosferice de prestigiu. Situația nu se va schimba cu mult nici în următoarea perioadă, lucru materializat printr-un grad redus al prognozelor meteo pentru intervale mai lungi de timp.
Direct răspunzător pentru această incertitudine a modelărilor atmosferice este puternica ondulație a Jet Stream-ului, tradus printr-o alternanță a advecțiilor de aer cald continental-tropical (cT), cu cele mai reci, de natură maritimă-polară (mP). De o astfel de situație la nivel emisferic vom avea parte și în cursul săptămânii ce va urma.
Ca urmare, am realizat o modelare în care sunt ilustrate valorile maxime de temperatură (cu nuanțe cromatice) și a indicelui temperatură-umezeală (ITU), prin izolinii. Conform celor spuse mai devreme, o estimare pe un termen așa de lung (T+168 ore) pare o nebunie dusă la extrem.
În cazul în care vremea va păstra caracteristicile anticipate de modelările atmosferice, finalul săptămânii viitoare ne va aduce o vreme călduroasă și un pronunțat disconfort termic. În ciuda unor valori maxime de temperatură de 32…34°C, datorită aerului bogat în umezeală, disconfortul termic va fi puternic. Acesta va depăși pragul critic de 80 unități pe areale extinse din Moldova, singurele regiuni unde acesta se va situa sub acest prag, fiind cele deluroase și montane din vest.
Din punct de vedere medical, pe o astfel de vreme trebuie ținute sub evidență persoanele cu probleme cardiace, respiratorii. Prea bine nu va fi nici pentru restul populației, senzația fiind una de saună, mai ales la etajele superioare (pentru cine locuiește la bloc și nu dispune de instalații de climatizare).
Distribuția temperaturilor maxime și ITU Moldova 18.06.2016 ora 12 UTC
(Sursa datelor: www.wetterzentrale.de secțiunea GFS run 11.06.2016 ora 6UTC)
Coroborarea umidității accentuate și a temperaturilor ridicate cu apropierea unui nucleu depresionar de spațiul geografic al Moldovei, vor fi înlesnite condițiile pentru furtuni cu un grad mare de severitate. Așadar, pe lângă disconfortul mare, atenție sporită și la furtunile care se vor genera destul de rapid. Atenție sporită la manifestările violente ale vremii pentru cei din mediul rural, cu atât mai mult că acum se efectuează și lucrări agricole și pășunat.
Rezumat: Cu toate că mai sunt 7 zile, la orizont se întrevede un prim episod de vreme călduroasă, coroborat și cu un grad ridicat al umidității atmosferice. Coroborarea celor doi parametri meteorologici se va traduce printr-un disconfort termic pronunțat, cu depășirea valorilor critice, de 80 unități al indicelui temperatură-umiditate (ITU).
Pe lângă disconfortul termic, nu vom duce lipsă de furtuni, chiar destul de „explozive” în bună parte a regiunii.
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.