Nu mergem noi în Sahara, vine ea la noi

Știm, o fotografie face cât o mie de cuvinte, expresie ce se potrivește și în contextul actual, al transportului de aer cald, saharian încărcat și cu nisip. Mulți au observat apusul de ieri, cât și răsăritul din această dimineață…cu nuanțe mai diferite.

Ei bine, nu-i nicio teorie a conspirației (HAARP-ul americanilor sau SURA rușilor), ci doar un transport masiv de praf saharian. Acesta a fost, inițial, angrenat către nord de sistemele de joasă presiune mediteraneene ca, ulterior, să fi aspirat de nucleul depresionar atlantic (central pe Republicile Baltice 18.06.2016 ora 5 UTC).

Conform imaginii satelitare, praful saharian acoperă arii vaste din sud-estul și estul Europei, acesta fiind observabil și la Moscova. Așadar, indiferent că vă aflați la Atena, Sofia, București, Iași, Kiev sau Moscova, cerul are aceeași nuanță gălbui-roșiatică.

România, cât și Moldova, se situează în plin transport de praf saharian. Precipitațiile anticipate pentru ziua de azi vor „curăța” destul de bine atmosfera de acest praf, rezultatul fiind autoturismele și rufele scoase la uscat, „îmbogățite” cu „suveniruri” nord-africane.

dust

Imagine satelitară Europa 18.06.2016 ora 5 UTC
(Sursa: www.sat24.com)

Rezumat: Nu-i vreo teorie a conspirației cu acest cer gălbui-roșiatic, ci un transport puternic de praf saharian, acesta ajungând până la nord de Moscova. Acestuia i-am datorat apusul de ieri, cât și răsăritul zilei de azi, mai speciale, din punct de vedere cromatic.

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.