Tonul alarmant pe care este anunțat primul val de căldură din această vară poate fi considerat total impropriu. După o consistentă perioadă de abateri termice negative și de exces pluviometric, o perioadă foarte caldă este mai mult decât binevenită. Astfel, pe fondul excedentului pluviometric, temperaturile ridicate ce stau să vină au toate șansele să contureze premisele unui an agricol excelent.
În plus, maximele de peste 35C se încadrează perfect în maximele absolute ale acestei luni. Dinamica ce permite instalarea acestui val de căldură este una tipică din punct de vedere sinoptic celor mai intense valuri de căldură în țara noastră. Un ciclon atlantic mobil, cu viteză lentă de deplasare, aspiră în partea sa anterioară o masă de aer cald din bazinul mediteranean și nordul Africii (vezi figura). Astfel, temperaturile cresc foarte mult în toată Europa de Sud-Est, România aflându-se pe axa dorsale de aer cald. Simultan, același ciclon atlantic generează o descărcare arctică ce amână instalarea verii în Europa de Vest și intensifică advecția de aer cald în sud-estul Europei.
Cu siguranță, acest val de căldură ne face să ne întrebăm cum va fi vara ce pare abia acum să înceapă în forma ei stresantă. Binînțeles că nimeni nu poate oferi certitudini, ci doar scenarii. După ce unele modele de prognoză pe termen mediu indicau pentru regiunea noastră o vară caldă și uscată (accuweather prin aprilie), scenariu deja demantelat, acum alte modele pe termen mediu și lung au bătut în retragere și CFS, spre exemplu, ne oferă scenariul unei veri normale termic. Plecând de la ce s-a întâmplat în ultimele veri – cu 2013 și 2014 cu un caracter normal și 2015 extenuant nu atât prin maximele absolute ci prin valorile medii – și de la ultimele două luni reci și ploioase din regiunea noastră, cel mai posibil scenariu al acestei veri ar fi reprezentat printr-o vară nu atât de excesivă termic precum 2015, dar cu perioade calde mai scurte, dar mai intense decât cele de anul trecut.
Argumentele pentru acest scenariu:
– tendința verilor de a se grupa în succesiuni calde și reci de 2-3 ani; după 2013 și 2014 cu veri fără excese, ar urma oarecum logic o grupare de veri cu extreme termice (2015 a excelat prin temperaturi maxime medii ridicate – 35 de zile cu peste 35C la Iași, în condiții în care media multianuală nu depășește 15 zile; în această idee 2016 ar trebui să fie mai aproape de caracterul lui 2015, doar că maximele absolute sunt cele ce pot fi puse în pericol);
– trecerea de la El Niño la La Niña la nivel pacific induce o bulversare a circulației la nivel planetar, care nu poate fi un indiciu spre evoluția vremii într-o direcție clară la nivel regional, ci mai degrabă e un indiciu spre un caracter imprevizibil al vremii chiar pe termen scurt, cu treceri prăpăstioase de la excese pluviometrice la secetă sau de la abateri pozitive la abateri negative extreme; de aceea, ar fi de așteptat ca perioadele de căldură intensă și excesivă ale acestei veri să fie întrerupte de anomalii negative consistente, mai multe decât în vara trecută, fapt ce ar duce pe ansamblu verii la un caracter mult mai confortabil din punct de vedere meteorologic;
– indicii NAO și AO, mai puțin relevanți pentru anotimpul de vară, par să meargă și ei spre o variabilitate mare pe termen mediu, cu salturi de la valorile negative la cele pozitive, ceea ce se înscrie în concluziile anterioare;
– o diferență majoră față de vara trecută este dată de excesul de umiditate la nivelul solului ceea ce va constitui un element major de disconfort biometeorologic prin efectul combinat al temperaturilor ridicate și al umidității ridicate rezultată în urma evaporării.
În sinteză, o vară mai caldă decât normalitatea pe care ne-o prezintă CFS în acest moment, cu maxime absolute mai ridicate decât în vara trecută, dar cu maxime medii mai modeste decât insuportabila vară 2015, cu intervale calde mai virulente, dar nu excesiv de lungi și cu perioade de răcire mai eficiente ce vor duce la o creștere a confortului biometeologic de ansamblu. Dacă anul trecut valurile de căldură în regiunea noastră au fost experte la proba de rezistență(un adevărat maraton canicular), anul acesta e foarte posibil ca valurile de cădură să fie experte în proba de sprint.
Bineînțeles, acesta nu este decât un scenariu cu toate capcanele lui. Oricine se poate exprima pro sau contra. Cu argumente.
Conf. dr. Lucian Sfîcă