Dezvoltările noroase cumuliforme, pe alocuri cu caracter supercelular, au adus sâmbătă, 18.06.2016, pe lângă cortegiul de fenomene meteorologice extreme specifice și căderi de grindină de dimensiuni impresionante. Pe lângă dimensiunile rar întânite, merită evidențiat și arealul foarte extins pe care s-a manifestat acest fenomen meteorologic extrem ce afectează de obicei regiuni limitate.
Acest aspect poate fi surprins pe materialul cartografic pe care l-am realizat plecând de la raportările dumneavoastră.
În urma modelării, în baza informațiilor obținute, se observă o predominare a grindinei de mari dimensiuni la zona de contact dintre Câmpia Colinară a Jijiei și Podișul Central Moldovenesc, în arealul ce a fost măturat între orele 19.00 și 21.00 de o furtună cu caracter supercelular, observat și peimaginea RADAR (sursa: www.meteoromania.ro).În tot acest areal se disting dimensiuni ale grelonului de gheață de peste 4 cm, cu dimensiuni de 7,5…8,0 cm la Petrești pe malul stâng al Prutului.
Dimensiuni mari ale grindinei au fost și în zona Podișului Sucevei și în jumătatea nordică a Subcarpaților, aici, dimensiunile greloanelor de gheață fiind cuprinse între 2 și 4 cm. Harta nu se dorește una exhaustivă (dacă mai aveți raportări pentru data de 18.06 ni le puteți trimite), dar reprezintă un exemplu destul de grăitor despre utilitatea rețelelor de socializare în monitorizarea fenomenelor meteorologice extreme. (©Drd. Ilie Nicolae/Conf. univ. dr Sfîcă Lucian)
Dimensiunea greloanelor de gheață 18.VI.2016 Moldova
Imagine RADAR sisteme noroase convective de mare amploare 18.VI.2016 ora 21:30
Click pe imagine pentru mărire (Sursa: www.meteoromania.ro)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.