Ești sigur că vrei să scapi de transpirație?!

Cine urmărește un buletin meteorologic global pe CNN, TV5 sau alte posturi de profil poate lesne observa că temperaturile zilnice maxime prognozate pentru orașe din lungul ecuatorului nu par deloc impresionante. 32 până la 34C e maximul pe care îl putem observa cel mai frecvent în Djakarta, Yaounde, Manaus sau oricare alt oraș din lungul ecuatorului. Prin contrast, maximele de temperatura din regiunile din lungul tropicelor pot urca până spre 45-50C. Temperaturile aparent modeste de la ecutor sunt mai mult decât înșelătoare. Și nu putem înțelege asta mai bine decât în aceste zile, aici, în România.

Dacă în mod obișnuit (ce o mai însemna oare?) temperaturi de 30C sau peste sunt asociate cu umidități relative sub 30%, în aceste zile umiditatea relativă nu a coborât prea mult sub 50%. Adică aerul e foarte umed! Sigur sunt printre voi persoane care au lăsat rufe la uscat pe balcon și au avut surpriza să constate că se usucă foarte greu. Practic, apa din rufe nu se poate evapora într-o atmosferă încărcată cu vapori de apă. Același lucru se întâmplă și cu corpul nostru. Mecanismul de termoliză cu care suntem dotați, transpirația, funcționează îngreunat când aerul e încărcat în vapori de apă. Prin transpirație, cu toate pagubele colaterale, corpul nostru se răcește. Pentru a evapora fiecare gram de apă din corp consumăm căldură și astfel nu ne supraîncălzim. Atunci când atmosfera este săracă în vapori de apă transpirația se realizează foarte intens pentru că vaporii de apă sunt livrați unei atmosfere cu cerere mare pentru vapori de apă. Asta se întâmplă la tropice, în regiunile deșertice. Răcire intensă a corpului prin transpirație înseamnă confort termic mai ridicat. Bem apă pentru a compensa pierderea prin transpirație și totul e sub control. Atunci când atmosfera este însă bogată în vapori de apă, transpirația se realizează foarte greu pentru că vaporii de apă sunt livrați unei atmosfere care nu e ,,în cerere” de așa ceva. Asta se întâmplă mai frecvent la ecuator. Și la noi în aceste zile. Pentru că deși în media se face asociere cu regiunile tropicale, trebuie să spunem clar că această atmosferă are mai multe în comun cu Djakarta decât cu Cairo. Astfel, temperatura indicată de termometre își pierde din semnificație. Maximele de 34C din aceste zile nu ating nici măcar pragul de caniculă (35C). Cu toate acestea, pe bună dreptate, atmosfera este insuportabilă. Puteți să vă faceți o idee despre acest disconfort din tabelul de mai jos în care, fără a intra în detalii, puteți observa că putem resimți același grad de confort/disconfort termic (de ex. 30C) de la 27C până la 35C, în funcție de valorile umidității relative.

13511425_1110080135720300_78971213_n

Cauza aerului foarte umed este una multiplă. Masa de aer tropical, transportată în regiunea României săptămâna trecută, s-a încărcat cu umiditate la traversarea Mediteranei. Deopotrivă, în ultimele zile a existat și un transport de aer umed dinspre Marea Neagră. Și mai mult decât orice, precipitațiile din mai și iunie au îmbibat solul cu apă. Iar de aici, prin evaporare, atmosfera inferioară a devenit la rândul ei încărcată de vapori de apă. Vestea principală pentru Moldova e însă una bună. De azi, regiunea noastră este atinsă, chiar și periferic, de un transport de aer dinspre NE Europei, ceea ce va conduce la o ușoară, dar izbăvitoare scădere de temperatură. Să nu vă așteptați la minuni. Pereții caselor sunt deja încinși, așa că în case va rămâne foarte cald. Scăderea temperaturilor nocturne sub 20C, prognozată de mâine seară, va face însă aerul mult mai respirabil. De altfel, tocmai umiditatea atmosferică ridicată e cea care a accentuat și indirect senzația de disconfort termic. O atmosferă încărcată în vapori de apă se încălzește mai greu (maximele de 32-34C de la ecuator sau cele de la noi din aceste zile), dar se și răcește foarte greu, ceea ce face ca temperaturile minime să rămână ridicate în timpul nopții (23C minima de ieri și azi la Iași-UAIC). Apropo, în sinteză, acesta e mecanismul efectului de seră (la care vaporii de apă sunt principalii contribuitori)  pe care fiecare îl resimte pe propria piele în aceste zile.

Și nu în ultimul rând! Știți reclamele alea care vă anunță mesianic de faptul că puteți scăpa de transpirație? Sper că idioțenia lor poate fi înțeleasă perfect în aceste zile când….nu prea putem transpira!