După toamna din ultimele zile, vine și vara cea adevărată, cu de toate.

Aerul cald, despre care vorbeam în ultimele postări, d-abia își face simțită prezența la scară continentală, că mașinăria de sisteme cumuliforme s-a pus foarte bine în funcțiune. Astfel, creșterea ușoară a temperaturilor din cursul acestei după-amieze a dus la generarea sistemelor noroase cumuliforme pe arii vaste din sudul, centrul și estul Europei.

Categoric, cu cât avansăm către sud și temperaturile sunt mai ridicate, cu atât și sistemele cumuliforme sunt mai proeminente. Cele mai bune exemple le constituie cele generate în nord-vestul Turciei, Bulgaria și nord-estul Greciei.

satelit

Imagine satelitară Europa 14 iunie 2016 ora 15 UTC
Sursa: www.sat24.com

Situația ilustrată pe materialul satelitar este, de asemenea, foarte bine evidențiatăă și pe materialul radar (preluat de pe www.radareu.cz) de la ora 15 UTC. Totuși, pe materialul secund nu este cuprinsă regiunea nord-vestică a Turciei, întocmai acolo, unde sunt cele mai spectaculoase inițieri cumuliforme.

Chiar și așa, nuanțele de galben ilustrează ariile unde sunt în plină desfășurare norii Cumulonimbus, asociat acestora, întreaga gamă de fenomene caracteristice semestrului cald (descărcări electrice; ploi ce au caracter de aversă, căderi de grindină, intensificări ale vântului).

Pentru regiunea Moldovei, așa cum se observă pe ambele imagini, se disting două zone unde norii Cumulonimbus caracterizează vremea: una peste estul provinciei și o alta, peste vestul acesteia, pe Valea Siretului și zona deluroasă și montană situată la vest de aceasta. Mai mult de atât, pentru întreaga Vale a Siretului, Administrația Națională de Meteorologie a emis și avertizări de tipul nowcasting pentru manifestări severe ale vremii.

radar europa

Imagine RADAR Europa 14 iunie 2016 ora 15 UTC
Sursa: www.radareu.cz 

Rezumat: Odată cu avansul aerului cald, nord-african către nord-est, s-a pus foarte bine în funcțiune și fabrica de Cumulonimbuși. De altfel, resursele pentru astfel de sisteme noroase (advecție de aer cald, insolație și umiditate suficientă – rezultatul ultimelor episoade ploioase) este la discreție.

Astfel de manifestări ale vremii vom vedea în fiecare din următoarele zile în cea mai mare parte a Europei Centrale, Răsăritene și de Sud. Așadar, pregătiri pentru caniculă, disconfort termic și….furtuni în cursul după-amiezelor și al serilor.

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.