Suntem la finalul unei săptămâni în care stresul termic a fost o adevărată piatră de moară pentru întreaga suflare a Moldovei. Acesta atingea pragul critic chiar din ultimele ore ale dimineții și se menținea până la orele serii.
Săptămâna care urmează, conform celor mai recente modelări atmosferice, va aduce unele schimbări în evoluția regimului termic. Acestea vor fi în scădere, îndeosebi, valorile maxime de temperatură.
Astfel, întreaga săptămână ce urmează va aduce un regim termic apropiat de normal. Ca urmare, maximele se vor încadra între 21…24°C în zona deluroasă din nord-vest și 30…33°C prin sudul și centrul Moldovei.
Valorile minime de temperatură nu vor suferi modificări majore comparativ cu săptămâna precedentă. Vorbim, așadar, de valori minime de temperatură cuprinse între 9…11°C în depresiuni și 18…20°C prin sudul și sud-estul provinciei.
Cu toate că valorile termice sunt în scădere comparativ cu săptămâna precedentă, pe fondul umidității ridicate a atmosferei, nu vom scăpa de acel disconfort termic. Cele mai expuse regiuni unde indicele temperatură-umiditate va atinge pragul critic de 80 unități, vor fi cele din sud și cele din lunca Siretului și a Prutului. Izolat, atingerea acestui prag nu este exclusă nici în Podișul Central Moldovenesc și Câmpia Colinară a Jijiei.
Precipitațiile își vor face simțită prezența peste cea mai mare parte a Moldovei chiar din prima zi a săptămânii. Pe fondul temperaturilor ridicate, aceste vor avea caracter de aversă. Cantitățile de precipitații vor fi însemnate cantitativ, intervalul de manifestare va fi în cursul după-amiezelor și în prima parte a nopții.
Așa cum este lesne de înțeles, apariția precipitațiilor pe un fond termic ridicat, va fi una violentă. De aceea, măsuri de precauție pentru toți cei care urmează să intreprindă activități în aer liber (agricultură, pășunat, pescuit, plimbări). De asemenea, risc de viituri, cu atât mai mult că solul este saturat de apă, în urma ultimelor episoade pluviale.
Din nefericire, instabilitatea atmosferică ne va însoți pe întreaga durată a săptămânii ce va urma. Ca urmare, va fi o abundență de avertizări nowcasting.
Sinoptic, săptămâna viitoare va fi caracterizată de apariția unui talveg depresionar peste regiunea noastră, rezultatul extinderii către sud-est a unei depresiuni atlantice. În paralel cu această extindere a zonei cu presiune mică, peste sud-vestul Europei va activa un areal de mare presiune, asociat maximului azoric, ilustrat și pe imaginile de mai jos.
Distribuția reliefului baric la nivelul de 500 hPa geopotențial (izobarele albe)
și a temperaturii la aceeași înălțime de 500 hPa (cca. 5500 m) – 27 și 29.06.2016
Mai mult de atât, extensia către sud-est a depresiunii atlantice va întâlni apele calde ale Mării Negre (aceasta având temperaturi de 23…25°C), condiții prielnice pentru regenerare. Regenerarea în cauză va constitui un aport pluvial pentru regiunea noastră, cu precădere, pentru regiunile sale de sud-est.
Conjugarea ariilor de joasă presiune asociate depresiunii atlantice cu cele de mare presiune, azorice, va înlesni un transport de aer ceva mai răcoros, pe o componentă nord-vestică.
Acest tablou sinoptic va fi o certitudine pentru prima parte a săptămânii următoare, cel puțin.
Rezumat: Ne așteaptă o săptămână cu un regim termic apropiat de normal în majoritatea zonelor. Instabilitatea va fi cuvântul de ordine al fiecărei zi din cursul săptămânii următoare. Aceasta va fi una specifică zilelor de vară, cu ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări ale vântului.
Pe fondul instabilității așteptate, măsuri de precauție pentru cei ce urmează să efectueze activități în aer liber.
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.