Deși s-au scurs aproape două săptămâni din prima lună a verii, regimul termic a fost unul moderat, în comparație cu perioada similară din 2015. Caracteristica în cauză se va menține, de altfel, și în prima jumătate a săptămânii următoare.
Conform celor mai recente modelări atmosferice, valorile maxime de temperatură se vor încadra între 14…18°C în zona deluroasă din nord și cel mult 22…26°C prin sudul extrem. De joi încolo, vremea se va încălzi accentuat, saltul termic va reprezenta un disconfort pronunțat pentru populație. Saltul termic va aduce și primul val de caniculă peste bună parte a Moldovei din cursul acestei veri.
Ca urmare, sfârșitul de săptămână va caracteriza o vreme călduroasă în cea mai mare parte a Moldovei (maxime de 32…34°C), iar în zonele joase, de luncă, chiar și 35…36°C. Nu ar fi exclus ca, izolat, în sectorul inferior al Luncii Siretului și a Prutului, să avem și 37°C.
Ceea ce va reprezenta cu adevărat un coșmar, va fi coroborarea acestor valori ridicate de temperatură cu umezeala excesivă, rezultată atât în urma evapotranspirației, cât și a celei aspirate de deasupra Mării Mediterane. În astfel de condiții, disconfortul termic va fi accentuat, cu depășiri frecvente ale pragului critic de 80 unități în majoritatea regiunilor.
Arșița și disconfortul termic din cursul zilelor nu va fi cu mult potolită nici în cursul nopților, dovada fiind acele valori ce vor caracteriza o noapte tropicală (t≥20°C) prin sudul, sud-eestul și chiar centrul Moldovei.
Precipitațiile, așa cum ne-am obișnuit în ultima perioadă, vor constitui o prezență și în primele zile ale săptămânii viitoare. Acestea vor avea caracter de aversă, fiind însoțite și de descărcări electrice, căderi de grindină și scurte intensificări ale vântului. În tot intervalul amintit nu va fi zonă care să scape de ploi. Mai mult de atât, punctiform, prin centrul și vestul Moldovei, cantitățile de precipitații vor depăși 25…40l/mp, ceea ce va duce la producere de viituri.
De joi încolo, arealul de manifestare al acestora va fi în restrângere, șansele de apariție se va păstra în nordul regiunii, cât și în toate zonele de deal și munte din vest. Șansele unor averse nu sunt excluse nici în restul Moldovei, cu precădere, în cursul după-amiezelor și în prima parte a nopții.
Finalul de săptămână pare să vina cu manifestări locale ale instabilității, dar cu grad de manifestare destul de violent, pe fondul temperaturilor ridicate și al umidității atmosferice ridicate. Astfel de manifestări sunt de așteptat, în mod special, la deal și munte. Sistemele convective nu sunt total excluse nici din restul regiunii.
Sinoptic, săptămâna viitoare va fi caracterizată de un regim ciclonic, de natură atlantică, asta, în prima sa parte. În paralel cu aceste sisteme depresionare, care vor activa peste nordul și centrul Europei, dinspre vest va activa maximul Azoric. Cuplajul dintre cele două sisteme barice va favoriza un transport de aer rece, polar maritim (mP) către regiunea geografică a Moldovei. De altfel, această advecție va fi responsabilă de temperaturile modeste ce le vom aștepta în prima parte a săptămânii.
După ziua de miercuri, sistemele depresionare vor fi în restrângere către nordul și nord-vestul Europei, sudul și estul acesteia vor fi caracterizate de un regim anticiclonic. Contextul baric astfel creat se va materializa printr-o reorientare a circulațiilor atmosferice dinspre sud și sud-vest, lucru observat și pe materialul de mai jos. Odată cu aceasta, va fi transportat și aer cald, continental-tropical (cT), dinspre nordul Africii. Circulația tropicală se va menține, conform ultimelor modelări atmosferice, până în ultima zi a intervalului, cel puțin.
Câmpul baric Europa 17 iunie 2016 ora 12 UTC
(Colorat: nivelul de 500 hPa, izolinii: 1000 hPa)
Rezumat: După o primă parte a săptămânii caracterizate de o vreme cu iz de septembrie, cu temperaturi modeste și ploi, urmează primul test de foc al acestei veri. Pe lângă temperaturile foarte ridicate, din cauza unui sol ce, practic, mustește, vom avea evapotranspirație puternică, fapt tradus printr-o veritabilă saună în aer liber.
Așadar, mare atenție de joi încolo, fiindcă saltul termic va fi spectaculos, la care se va adăuga și umiditatea, de unde și disconfortul termic foarte ridicat așteptat. Atenție la toate informările din cursul acelor zile. Este mai bine să previi decât să tratezi!!!!!
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.