Căldură mare, mon cher!

Nu a fost suflare pe tot cuprinsul Moldovei care să nu fi simțit acest disconfort termic accentuat. Practic, ultimele 36-48 de ore ne-au adus veritabile mostre de saună autentică, în aer liber.

Ceea ce este, într-adevăr, excepțional este dat de vasta extindere a acestui disconfort termic, desfășurat  pe o perioadă de 8-10 ore. Concret, atingerea pragului critic de 80 unități se realiza în cursul orelor 10-11 dimineața și se continua până în jurul orelor 22-23.

Pe lângă durata destul de ridicată, se disting și valori destul de ridicate, ce au atins și 81-83 de unități. Aceste valori sunt mai mult decât grăitoare la sauna pe care am suportat-o, fără să vrem și care ne va mai da bătăi de cap.

Cu mult mai lejer nu a fost nici în cursul dimineților, când valoarea acestui indicator s-a dus către 70 de unități, ceea ce este deranjat pentru un mediu urban, cu precădere, pentru cei care locuiesc la bloc și nu dispun de instalații de climatizare. Ca urmare, în cazul unei camere de cămin studențesc, unde nu există climatizare (condiții similare și pentru apartamente), valoarea indicelui temperatură-umezeală s-a menținut, constant, peste valoarea de 80 unități. Nu mai spunem și de insula de căldură a orașului, care contribuie cu 2…3°C, la temperatura înregistrată într-un adăpost meteorologic.

estimare experiment

Click pe imagine pentru mărire

Situația aceasta, de saună în aer liber, nu dă semne de slăbire nici în următoarele 36-48 de ore. Ba mai mult, în cursul zilei de mâine se pare că ne vom confrunta cu valori și mai ridicate ale ITU. Conform ultimelor modelări, ziua de mâine ne va „răsfăța” cu valori cuprinse între 83-84 unități, posibil 85, dacă mai există și ceva acumulări hidrotehnice prin apropiere.

Acest disconfort termic va fi cu atât mai ridicat, deoarece ziua de mâine pare să aducă și ceva instabilitate, aceasta fiind precedată de valori mari ale acestui indice, asta, pe fondul acelor mișcări convective, ce prevestesc instabilitatea.

Privit pe termen mai lung, se observă o scădere de 1…2 unități a acestui indice, dar chiar și așa, perioadele de maxim se vor duce tot peste 80 de unități.

Rezumat: Avem în față o perioadă extrem de solicitantă, dată de valorile foarte mari ale indicelui temperatură-umezeală (ITU). Valorile ilustrate sunt valabile pentru înregistrarea temperaturii și a umidității relative a aerului în adăpostul meteorologic. Ceea ce se simte în marile centre urbane, este peste ceea arătat pe graficul ce însoțește articolul.(©Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.