Așteptarea furtunilor…

Despre canicula și zăpușeala care, în cele din urmă, o resimțim cu toții, vorbeam încă de acum o săptămână, moment când totul părea o nebunie….incredibil de reală.

Așa cum sublinia și colegul Lucian Sfîcă într-una din postările sale, acest asalt al masei de aer cald este cât se poate de firesc, deoarece suntem trecuți de mijloc de iunie. Ceea ce va fi îngrijorător este reprezentat de strânsa legătură, constituită între arealul anticiclonic centrat peste sud-estul Europei și formarea unei șei barice, aceasta din urmă, rezultatul fuziunii nucleului depresionar scandinav cu arii de joasă presiune, mediteraneene. Pe acest considerent baric, peste arealul geografic constituit de Moldova și vecinătăți, va fi un transport accelerat de aer cald, umiditate atmosferică din belșug și…atmosferă destul de instabilă. Acest lucru se va traduce prin manifestări severe ale vremii în bună parte a Europei Central-Estice și Central-Sud-Estice.

Pe materialul de față este ilustrată o imagine satelitară pe care se observă foarte bine șaua barică menționată, cât și arealul anticiclonic, caracterizat printr-o vreme frumoasă și caldă.

Schița suprapusă peste materialul satelitar dorește să scoată în evidență arealul care urmează să fie afectat de manifestările severe ale vremii, anticipate pentru urmărtoarele 36 de ore. Astfel, porțiunile marcate cu violet vor fi caracterizate de manifestări severe ale vremii, cu frecvente descărcări electrice, grindină de medii și chiar mari dimensiuni, vijelii, ploi torențiale. Pe această delimitare este inclusă și jumătatea de nord a Moldovei, cu precădere, Podișul Sucevei, vestul și nordul Câmpiei Colinare a Jijiei.

Manifestările severe nu vor lipsi nici din restul provinciei, extinderea acestora fiind anticipată până în regiunile central-sud-estice ale acesteia. Atenție – ariile care nu se regăsesc pe schița de față (zona Bugeacului) nu vor fi ferite de aceste manifestări!!!

Sfatul pe care îl tot dau în ultimele postări, referitor la aceste manifestări violente ale vremii din zona nordică a Moldovei, ar trebui luat foarte serios, fiindcă descărcările electrice vor fi violente. Cu atât mai mult că în respectiva regiune se efectuează și lucrări agricole, mulți locuitori se vor afla pe câmp.

Așadar, de cum observați primele sisteme cumuliforme (ca niște turnuri proeminente) și  se aud primele tunete, încetarea oricărui tip de activitate în câmp liber și adăpostirea cât mai grabnică într-un loc sigur (clădiri, autoturisme), în niciun caz, sub arbori.

Culturile agricole, aflate în plină fază a dezvoltării, vor avea cel mai mult de suferit în urma acestor manifestări extreme ale vremii, cu precădere, în urma vijeliilor și grindinei.

sat24

Imagine satelitară Europa 17.06.2016 ora 9:20 UTC (12:30 ora locală)
(Sursa: www.sat24.com)

Acum, mulți s-ar aștepta ca după acest episod de instabilitate accentuată, vremea să intre într-un proces de răcire. Ei bine, așteptările vor fi în zadar, fiindcă de luni, după o răcorire în cursul zilei de duminică, procesul de încălzire va continua.

Conform ultimelor modelări atmosferice, vremea va redeveni călduroasă în cea mai mare parte a Moldovei, chiar caniculară prin sudul acesteia, caracteristică ce se va menține pentru cel puțin 4-5 zile încolo. Din nefericire, nu va lipsi disconfortul termic, de altfel, acesta fiind și cel mai greu de suportat, mai ales în marile centre urbane, unde și insula de căldură își va spune cuvântul.

Rezumat: Ne așteaptă o atmosferă sufocantă, de altfel, o caracteristică obișnuită pentru această perioadă a anului. Elemntul-problemă al următoarelor 36-48 de ore îl va constitui situarea regiunii noastre în sectorul cald al sistemului depresionar, tradus prin umezeală accentuată (disconfort termic) și dezvoltarea expozivă a furtunilor.

Atenție sporită dacă urmează să efectuați lucrări agricole sau alte activități în aer liber, deoarece furtunile se vor dezvolta foarte rapid. În consecință, dacă nu se iau în considerare primele manifestări ale furtunii, pot urma neplăceri!!! (Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.

Un comentariu la „Așteptarea furtunilor…”

  1. Pingback: Moldova este lovită de un val de grindină // VIDEO — Moldova.org

Comentariile sunt închise.