Din punct de vedere calendaristic ne mai despart 2 săptămâni de vară, dar ca aspect meteo vorbim de zile mai reci, amintind de un mijloc de aprilie. Cu atât mai mult, era și de așteptat o vreme mai răcoroasă, după lungul șir de zile calde din prima parte a lunii aprilie. În natură, mai devreme sau mai târziu, trebuie să aibă loc un echilibru.
Conform celor mai recente modelări matermatice, nici săptămâna viitoare nu va face excepție de la această vreme răcoroasă de mai. Mai mult de atât, primele zile ale săptămânii următoare vor aduce maxime modeste, ce vor porni de pe la 8…11°C prin nord-vestul provinciei și cel mult 17…18°C prin sudul acesteia.
De joi încolo se întrevede o ușoară încălzire a vremii, urmând ca finalul săptămânii să aducă o vreme mai potrivită pentru începutul ultimei decade de mai. Ca urmare, vor fi maxime cuprinse între 16…18°C prin nord-vestul extrem și 23…25°C prin sudul și sud-vestul Moldovei.
Minimele vor fi modeste, cu precădere, în depresiunile intramontane, unde vor fi și 0…1°C. Vestea bună este că de la finalul săptămânii se poate observa o creștere și la nivelul minemelor. Îmbucurător este faptul că avem această instabilitate, altfel am fi avut parte și de brumă.
Totuși, de duminică, deși este suficient timp pentru a surveni schimbări, se întrevede o nouă răcire a vremii. Despre aceasta, în următoarele materiale.
Precipitațiile vor fi o prezență obișnuită în cea mai mare parte a Moldovei, cu precădere, în primele două-trei zile. Acestea vor avea și caracter de aversă, însoțite și de fenomene electrice, grindină și scurte intensificări ale vântului.
Către mijlocul săptămânii, arealul de manifestare al acestora va fi în restrângere, însă nu vor dispărea. Vor fi precipitații ce vor avea, predominant, caracter de aversă.
Finalul de săptămână, cu precădere, ziua de duminică pare să aducă un val de instabilitate. Până duminică mai este mult, de aceea sunt șanse sporite ca cele spuse să nu fie întocmai verificate.
Sinoptic, prima parte a săptămânii va fi caracterizată de activarea ariilor depresionare peste regiunile central-nordice ale Europei. În paralel cu acestea, peste vestul continentului se observă o migrare către nord a maximului Azoric (pentru detalii, imaginea de mai jos). Cuplajul baric amintit, constituit între ariile depresionare cu cele de mare presiune vor favoriza advecții intense de aer rece, polar-maritim (mP) către cea mai mare parte a Europei. De această circulație a maselor de aer nu va scăpa nici Moldova, de aceea și acele maxime modeste, ce d-abia dacă vor atinge 9…10°C prin nord-vestul acesteia.
Distribuția câmpului baric Europa 16.05.2016
(colorat: 500 hPa gpdm; izolinii: la nivelul de 1000 hPa gpdm)
A doua jumătate a săptămânii se va caracteriza printr-o extindere a centrilor de joasă presiune peste nordul și nord-vestul Europei, situând regiunea geografică a Moldovei într-o advecție de aer cald. Cu toate că vorbim de o reorientare a circulației atmosferice, vremea va fi instabilă, cu precădere, în cursul după-amiezelor și în primele ore ale serii.
Rezumat: Ne așteaptă o săptămână instabilă de florar, ba mai mult, cu o vreme rece în prima parte a sa. Ulterior, deși instabilitatea se menține pe poziții, vremea se va încălzi treptat, apropiindu-se de normalul climatologic al perioadei.