Vremea caldă, prilej de bucurie pentru toți, coroborată cu o atmosferă bogată în umezeală, va duce la generarea instabilității din cursul după-amiezelor. Mai mult de atât, un ajutor în producerea instabilității din zona Moldovei, va fi și un areal depresionar cvasistaționar, situat peste sudul Ucrainei.
O situație de acest fel este în plină desfășurare chiar în cursul acestei după-amieze, afectând partea de est și de sud-est a Moldovei. Conform imaginii satelitare sat24, ora locală 16:40, în toate regiunile menționate, se observă arii vaste cu formațiuni cumuliforme bine dezvoltate.
Instabilitatea în cauză primește suficient „combustibil”, constituit din aerul cald transportat către regiunile estice și de sud-est ale Europei. Concret, advecția în cauză este rezultatul cuplajului termobaric constituit între un nucleu anticiclonic centrat pe sudul Balcanilor și a sistemelor depresionare ce activează din sud-vest și până în nordul Europei. Astfel, nucleul depresionar cvasistaționar are toate posibilitățile de a-și arăta toate forțele.
(Imagine satelitară Europa 28.V.2016 www.sat24.com)
Ca totul să fie și mai bine argumentat, am utilizat și o imagine RADAR (sursa: http://www.inmh.ro/images/radarg/index.radar.php), unde se observă foarte bine instabilitatea asociată sistemului cumuliform peste Moldova, ilustrat ceva mai devreme (ora 17:00). Conform acesteia, acolo unde nuanțele sunt de un portocaliu spre roșu, se înregistrau manifestări severe ale vremii (frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului).
Traiectoria acelor sisteme noroase, dacă este să urmărim și track-ul de pe cele 2 imagini 16:40(1- sat.24) și 17:00(2-RADAR www.meteoromania.ro), este una dinspre nord-nord-est către sud-sud-vest.
Cei care locuiesc în estul sau sud-estul Moldovei istorice, îi rugăm să trimită fotografii cu urmările vremii severe din cursul acestei după-amieze.
(Imagine RADAR 28.V.2016 ora locală 17:00 www.meteoromania.ro)
Rezumat: Confluența dată dintre masele de aer cald, venite dinspre sud, cu arealul depresionar cvasistaționar (ce activează peste sudul Ucrainei), a dus la generarea unor condiții meteo severe peste estul și sud-estul Moldovei. În rest, astfel de manifestări au fost la scară locală.
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.