Ultimele zile s-au caracterizat printr-o vreme caldă, ce aduce foarte mult cu un mijloc de iulie. Pe fondul acestor temperaturi ridicate, în paralel cu depresiunile ce au activat peste cea mai mare parte a Europei, după-amiezele s-au caracterizat o vreme severă.
Astăzi, 30.V.2016, odată cu avansul către est al unei depresiuni atlantice, frontul rece asociat generează furtuni din sudul Danemarcei și până în vestul Balcanilor. Vorbim de acele tipuri de furtuni frontale (spre deosebire de cele înregistrate sâmbătă, care au fost de ordin convectiv), fiind ajutate și de inițierile orografice. Se poate observa foarte bine pe imaginea satelitară, peste care au fost suprapuse fronturile atmosferice (30.V.2016 ora 12 UTC), combinația perfectă între căldura după-amiezii și apropierea acelui front rece peste lanțul carpatic și până pe vestul Munților Balcani.
Imagine fronturi atmosferice + satelitară Europa 30.V.2016 ora 12 UTC)
Ca urmare, această după-amiază este caracterizată de manifestări ale vremii în toate regiunile expuse acestui front rece. Să nu uităm că aerul cald preexistent, este foarte bogat în umezeală, ceea ce va crește considerabil șansele la furtuni violente. Cine are de intreprins activități în aer liber, ar face bine să se adăpostească din timp, fiindcă vor fi frecvente descărcări electrice cât și șanse de producere a viiturilor.
Cine nu înțelege amploarea furtunilor ce tocmai (sau urmează a) se manifestă/a, să citească următoarea știre de sâmbătă, aici.
Rezumat: Traversăm o după-amiază caldă de mai, însă cu un grad ridicat al instabilității. Aceasta este asociată unui front rece, asociat avansului către est al unui nucleu depresionar atlantic. Atenție mare dacă sunteți în zonele expuse acestor manifestări!
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.