Câteva zile cu multă ploaie….Cam exagerat, dacă se verifică.

Ultimele zile ne-au adus o vreme potrivită pentru ultima decadă a lunii mai, ba chiar ușor mai caldă, astăzi, 23 mai 2016. Toate aceste zile plăcute le-am datorat unor sisteme depresionare atlantice.

În timp ce regiunea geografică a Moldovei beneficia de o vreme plăcută, pe scena sinoptică a Europei se producea o scindare a unui nucleu depresionar din vasta arie depresionară atlantică. În urma acestui proces, corpul depresionar proaspăt desprins a migrat rapid către bazinul central al Mării Mediterane unde s-a regenerat.

De altfel, această regenerare a nucleului depresionar deasupra bazinului central al Mării Mediterane a favorizat această vreme caldă din cursul zilei de azi, 25.V.2016.

Odată cu orele nopții, depresiunea mediteraneeană va migra către est-nord-est, prilej în care vremea se va strica la nivelul întregii Moldovei, cu precădere, din a doua parte a zilei.

Mai mult de atât, nucleul depresionar amintit va căpăta și o ușoară traiectorie retrogradă, dovada fiind și cantitățile de precipitații estimate pentru regiunile subcarpatice ale regiunii noastre. Se observă, de altfel, și pe modelarea noastră regiunile deluroase din nord-vestul regiunii noastre unde în următoarele 48 de ore sunt de așteptat cantități de peste 50…60 mm. Acolo, un rol covârșitor îl va juca și lanțul carpatic. Concret, contactul depresiunii cu fațada estică a Orientalilor va funcționa după principiul „efectului de tren”, unde se vor cantona acele cantități de precipitații și efectele nedorite ale acestora.

pp md 25051618utc

Estimarea cantităților de precipitații Moldova 25.05.2016 ora 18 UTC
(Sursa: weatheronline.co.uk secțiunea GFS)

Din ultimele rulări atmosferice, centrul arealului depresionar va evolua peste sud-estul și estul regiunii noastre, lucru ce se va traduce printr-o circulație a maselor de aer dinspre nord, ba chiar nord-est, prin estul provinciei. Pe acest context sinoptic, vor fi advecții de aer ceva mai rece, dinspre Câmpia Germano-Polonă. Aerul aspirat dinspre această parte a Europei va fi unul de proveniență polar-maritimă (mP).

Înlocuirea aerului cald, preexistent cu unul ceva mai rece, va genera ploi ce vor avea și caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice, vânt care poate lua aspect de vijelie și căderi de grindină. Odată ajuns acel aer mai rece, valorile maxime de temperatură, în mod deosebit, se vor situa sub cele obișnuite la final de mai, cu precădere, în vestul, centrul și nordul Moldovei.

Dacă modelarea pentru următoarele 48 de ore se verifică, joi dimineața vorbim, cel mai probabil, de efectele nefaste ale viiturilor așteptate pe râurile din vestul și nord-vestul provinciei. Cele mai afectate regiuni par a fi cele înscrise peste arealul geografic al Podișului Sucevei cât și al Obcinilor.

Râurile care vor trebui monitorizate în mod deosebit în următoarele 48-72 de ore sunt: Moldova, Suceava, Bistrița, cu precădere, sectoarele montane ale acestora, cu tot cu afluenții lor. Cu atât mai prăpăstioasă este situația cu cât vorbim de pășunatul pe malurile apelor. Atenție la eventualele viituri în următoarele zile pe râurile amintite!

Rezumat: Urmează câteva zile în care instabilitatea atmosferică se va generaliza în cea mai mare parte a Moldovei. Cele mai afectate regiuni par să fie cele din vestul, centrul și nordul Moldovei.

În toate regiunile amintite, în decursul a 48-50 de ore sunt de așteptat cantități importante de apă, de peste 50 mm. Ca urmare, pe râurile din vestul și nord-vestul Moldovei sunt de așteptat viituri! Atenție sporită dacă în următoarele zile aveți drum în apropierea acestor râuri.

Modelarea de față este una personală, adaptată după GFS (www.weatheronline.co.uk) 25.V.2016, ora 12 UTC. Pentru date veridice, consultați prognozele de specialitate oferite de autoritățile în drept (www.meteoromânia.ro, www.meteo.md, http://meteo.gov.ua/).