Zilele plăcute de iunie…..pe final. Urmează câteva zile mohorâte, dar benefice pentru agricultură

Zilele de vară autentică ce au debutat cam abuziv, sunt pe sfârșite, cel puțin, în următoarele 72 de ore. În consecință, vremea se va strica, treptat, începând cu regiunile sudice și sud-vestice ale Moldovei.

Răspunzător pentru deterioarea vremii din următoarele zile va fi un ciclon mediteraneean, ce va avansa către nord-est. De altfel, același ciclon ce ne-a adus vremea neobișnuit de caldă din cursul ultimelor zile.

Conform materialului de mai jos (obținut în baza GFS 8.04.2016 ora 12 UTC), cantitățile cele mai importante de precipitații sunt estimate pentru regiunile deluroase din vestul și sud-vestul provinciei. În toate aceste regiuni, cantitățile de precipitații vor depăși 25…30 l/mp.

pp 11 04 16 12utc

Cantitatea de precipitații estimată până pe 11.04.2016 ora 12 UTC
Modelare obținută în baza GFS 8.04.2016 ora 12 UTC

Pe fondul temperaturilor încă ridicate pentru un început de aprilie, precipitațiile care vor avea și caracter de aversă, însoțite și de descărcări electrice. În timpul acestora vor fi și scurte intensificări ale vântului și, posibil, căderi de grindină.

Pe ansamblu, după aceste zile demne de iunie, erau așteptate și astfel de precipitații caracteristice perioadei respective.

Rezumat: Zilele frumoase și calde ale acestei veri abuzive de început de aprilie sunt pe sfârșite, locul acestora fiind luat de ploi și de o răcire ușoară a vremii. D-abia în urma acestei răciri vorbim de un regim termic mai potrivit pentru perioada de față. (Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.