Zile autentice de….mijloc de iunie

Acum câteva zile se întrevedea un sfârșit de săptămână mohorât și cu valori termice mai modeste, însă așa cum este caracteristic semestrului cald, dinamica atmosferei ne oferă surprize la fiecare colț. Concret, după o răcire ușoară, pestrecută în ultima zi, revine vara.

Conform ultimelor modelări atmosferice (15.04.2016 ora 12 UTC), ziua de duminică va aduce o zi de vară în toată regula peste tot în Moldova, la altitudini situate sub 550 m. Ba mai mult, în zonele joase de prin centrul și sudul provinciei sunt așteptate valori maxime de temperatură ce se vor apropia de 30°C (pragul climatologic al unei zile tropicale).

Ca aspect, vremea va fi frumoasă în cea mai mare parte a Moldovei, însă în cursul după amiezelor, instabilitatea va fi în creștere, cu precădere, în zonele de deal și de munte din vest. Sunt așteptate ploi ce vor avea caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și scurte intensificări ale vântului. Izolat, astfel de manifestări își vor face apariția și prin regiunile nordice ale provinciei.

maxime moldova

Distribuția temperaturilor maxime Moldova 17.04.2016 (baza GFS 15.04.2016 12 UTC)
Click pe imagine pentru detalii

Vremea deosebit de caldă pe care o așteptăm în următoarele trei zile va fi rezultatul cuplajului termobaric constituit între ariile de joasă presiune din nord-vestul Europei și al unor arii anticiclonice prin sud-estul și estul continentului. Conjunctura barică menționată plasează arealul geografic al Moldovei într-o puternică advecție de aer cald, pe o componentă sud-vestică. De altfel, în cursul primăverilor, astfel de circulații favorizează înregistrarea celor mai ridicate temperaturi. Cu o astfel de circulație va fi transportat un aer cald, tropical dinspre întinderile încinse ale Saharei.

Debutul prematur al verii nu mai constituie o surpriză pentru nimeni, însă ceea ce este de așteptat în cursul zilei de duminică și luni, va fi demn pentru un final de iunie, chiar început de iulie.

Rezumat: După răcorirea din cursul ultimei zile urmează căteva zile demne de…..un final de iunie în cea mai mare parte a Moldovei. Vârful acestei încălziri este așteptat în cursul zilelor de duminică-luni.

Profitați din plin de aceste zile suspect de plăcute de aprilie. Detaliile despre evoluția vremii de săptămâna viitoare, duminică, pe site. (Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.