Ultima săptămână, așa cum a fost și anticiparea noastră, s-a dovedit a fi una a extremelor, cu o primă zi autentică de iunie, urmată de o răcire accentuată și înregistrarea unor valori termice mai apropiate de normalul climatologic a lunii aprilie, chiar sub acesta. Categoric, răcirea în cauză s-a soldat și cu apariția brumei în depresiunile intramontane.
Săptămâna ce urmează va păstra, în linii mari, caracteristicele menționate mai devreme, cu mențiunea că nu vom mai avea acele zile de vară.
Conform celor mai recente modelări atmosferice, primele zile ale intervalului se vor caracteriza printr-o vreme rece pentru final de aprilie, cu maxime ce se vor situa sub 10°C în zonele deluroase din nord-vestul și chiar vestul Moldovei. Valorile de 15…17°C sunt de așteptat pentru regiunile estice și sud-estice ale provinciei. În prima zi a săptămânii, maxime de 12…14°C vor fi posibile și prin nord-estul provinciei.
Ei bine, după zilele reci și mohorâte, odată cu apropierea de sărbătorile pascale, tendința generală a vremii va fi de încălzire ușoară în toate regiunile, cu maxime cuprinse, în general, între 10…12°C în zonele deluroase din nord-vest și 20…21°C prin sudul și estul Moldovei.
O tendință similară cu a valorilor maxime de temperatură se observă și în cea a minimelor. Concret, prima jumătate a săptămânii (cu excepția celor de mâine dimineață) se va caracteriza prin valori modeste, chiar negative în zonele depresionare din nord-vestul și vestul provinciei. De asemeni, valori minime de temperatură situate la limita înghețului sunt de așteptat miercuri dimineața și prin nord. Cu astfel de minime, în toate regiunile amintite, sunt șanse sporite pentru formarea brumei.
Către finalul săptămânii, se observă o creștere apreciabilă a minimelor, cu o noapte a Învierii agreabilă termic, pentru cei ce vor alege să participe la această procesiune.
Precipitațiile își vor face simțită prezența chiar din prima zi a intervalului, cele mai vizate regiuni vor fi cele din sudul, vestul și centrul Moldovei. Din punct de vedere cantitativ, acestea vor fi slabe spre moderat, cu posibilitatea de a fi însoțite și de fenomene electrice.
La munte, pe fondul temperaturilor scăzute, vor fi predominant ninsori, la care se va adăuga și vântul.
De marți după amiază, aria precipitațiilor va fi în restrângere, singurele regiuni udate vor mai fi cele din estul provinciei și, bineînțeles, cele montane. În rest, șansele de ploaie vor fi destul de reduse. În schimb, vântul va fi alert, din sector predominant nord-nord-vestic.
Către finalul săptămânii, odată cu apropierea de arealul geografic al Moldovei a unui sistem depresionar mediteraneean, șansele de ploaie vor fi în creștere. Noaptea de Înviere, cât și prima zi de Paști, conform ultimelor modelări atmosferice, vor aduce o vreme instabilă, cu precipitații pe arii extinse. Astfel, umbrela va deveni un accesoriu obligatoriu.
Sinopric, prima parte a săptămânii viitoare va fi dictată de activitatea de blocaj, persistentă peste nordul Oceanului Atlantic. Mai mult, pe lângă acea situație de blocaj atlantic, regiunile din sud-estul și estul Europei vor fi sub activitatea mai multor nuclee depresionare.
Cuplajul baric constituit între arealul anticiclonic atlantic și al celor de joasă presiune din sud-estul continentului va favoriza o advecție de aer rece, polar. Ca urmare, această advecție de aer rece, coroborat și cu aspectul mohorât al vremii, ne va duce cu gândul că suntem mai degrabă în noiembrie, nicidecum la o săptămână distanță de luna mai.
Extinderea anticiclonului către est va favoriza o degajare a cerului, advecția de aer rece, polar va continua, lucru ce se va traduce prin acele dimineți reci, cu risc mare de producere a brumei în depresiunile Orientalilor cât și prin nordul Moldovei.
Către finalul intervalului, odată cu restrângerea arealului anticiclonic de pe Atlanticul de Nord și, în paralel, activarea unui anticiclonic peste estul Europei, circulația maselor de aer se va reorienta din sector predominant sudic. Deoarece ariile depresionare mediteraneene și atlantice vor influența vremea și pe la noi, advecția de aer cald nu se va resimți foarte mult, condiții în care, odată cu încălzirea în sine, vremea să fie potrivită pentru finalul lunii aprilie.
De Paști, așa cum s-a precizat și mai devreme, pe fondul unui regim termic apropiat de cel normal, aspectul vremii va fi unul mohorât, cu ploi, acestea vor avea și caracter de aversă, însoțite și de fenomene electrice.
Rezumat: Urmează o săptămână schimbătoare, cu o primă parte a sa rece și cu precipitații, urmând ca a doua parte să aducă o încălzire evidentă a vremii, în ciuda șanselor ridicate de ploi, mai ales de sâmbătă încolo.
De Înviere, cât și în prima zi de Paști, vreme normală din punct de vedere termic, dar instabilă. Ca urmare, umbrela va fi un accesoriu obligatoriu pentru cei ce vor alege să ia parte la slujba de Înviere.
Până atunci mai este fix o săptămână, prilej ca în evoluția vremii să apară schimbări notabile, acestea vor fi evidențiate pe site, de îndată ce sunt observate. Urmăriți Meteo Moldova (Drd. Ilie Nicolae).
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.