O săptămână, o competiție strânsă între vară și primăvară

Ultimele zile de martie, cât și prima din aprilie, au adus o vreme caracteristică sfârșitului de mai, ba chiar începutului de iunie, peste bună parte a Moldovei. Răsfățul vremii va continua și în prima parte a săptămânii viitoare, cel puțin.

Conform celui mai recent model atmosferic, prima jumătatea a săptămânii viitoare va aduce un tablou demn de mijloc de iunie, nicidecum potrivit pentru primele zile de aprilie. Ca urmare, în primele două zile ale intervalului, sunt estimate valori maxime de temperatură ce cuprinse între 12…14°C în sud-estul extrem al provinciei (datorită rolului termic moderator al Mării Negre) și 22…25°C prin centrul și sud-vestul acesteia.

Către mijlocul săptămânii, când este așteptat și maximul acestui val de căldură (miercuri-joi), maximele vor fi cuprinse între 18…20°C în sud-estul extrem, cât și în zona deluroasă înaltă din nord-vestul extrem, și 26…27°C prin sudul și centrul Moldovei. Totuși, prin regiunile sud-vestice n-ar fi excluse valori termice chiar și mai ridicate, de până la 28°C….de-a dreptul iunie, nicidecum început de aprilie.

Minimele vor mai coborî până spre valori de 0…-1°C în depresiunile din Carpații Orientali doar în primele două zile ale săptămânii. Ulterior, încălzirea se va reflecta și în cursul nopților, dovada și minimele ce urmează a se încadra între 2…4°C în depresiunile Orientalilor și 10…12°C prin zonele centrale și de sud-vest ale provinciei.

temp md 4-10 apr 16

Precipitațiile vor lipsi din peisaj, cel puțin, în prima zi a săptămânii viitoare.

De marți, odată cu avansul către est al unor sisteme depresionare, cât și pe fondul temperaturilor ridicate, în zona deluroase și de munte din vest vor fi șanse de reprize scurte de ploaie, însoțite și de fenomene electrice. Izolat, astfel de manifestări își pot face simțită prezența și în toată jumătatea de nord a Moldovei.

Ultima modelare atmosferă indică o creștere a nebulozității atmosferice de joi încolo, primele regiuni afectate fiind cele de deal și de munte din vestul și sud-vestul Moldovei.

Zilele de vineri – duminică dimineața vor caracteriza o vreme închisă în cea mai mare parte a Moldovei, cu precipitații pe arii mai extinse în jumătatea de sud a acesteia. Deoarece episodul de precipitații succede o vreme mai caldă, acestea vor avea și  caracter de aversă, posibil însoțite și de descărcări electrice.

Vremea caldă din prima jumătate a săptămânii se datorează existenței unui areal anticiclonic, centrat peste regiunile sudice și central-sud-estice ale Europei. În paralel cu acesta, peste vestul și nord-vestul continentului vor acționa arii de joasă presiune. Cuplajul baric dintre cele două formațiuni barice amintite va favoriza un transport de aer cald continental-tropical (cT), de proveniență nord-african peste întreaga Peninsulă Balcanică și chiar la nord de aceasta, până în regiunile central-estice ale Europei. Mai mult de atât, pe fondul unui timp stabil, în primele două-trei zile ale săptămânii, pe lângă advecția de aer cald, la aceste zile demne de iunie va contribui și insolația.

De joi, odată cu migrarea ariilor depresionare către est și, bonus, generarea unui nucleu depresionar și în bazinul central al Mării Mediterane (ilustrat și pe animația de mai jos), vremea se va răci treptat. La nivelul Moldovei, aceste efecte fiind resimțite de vineri încolo.

4.04.16

Click pe imagine pentru a porni animația

În timp ce, ariile de joasă presiune se vor deplasa, treptat, către est, peste vestul Europei se va dezvolta un areal de mare presiune, asociat maximului azoric. Acesta, în cuplaj cu sistemele depresionare amintite, va înlesni o circulație a maselor de aer din sector predominant nordic, dovada fiind și răcirea anticipată pentru finalul săptămânii.

Rezumat:  Prima jumătate a săptămânii va aduce o vreme deosebit de caldă pentru un început de aprilie, cu un regim termic potrivit pentru o primă decadă de iunie. Categoric, în cursul după-amiezelor, pe la deal și munte nu vor lipsi ploile scurte de vară, însoțite și de descărcări electrice.

Către finalul săptămânii, vremea se va răci treptat, apropiindu-se de normalul climatologic al primei decade de aprilie. Cum e și firesc, răcirea anticipată va fi însoțită și de ceva precipitații, mai importante cantitativ pe jumătatea de sud a Moldovei.

Așadar, la orizont se întrevede o săptămână cu….două anotimpuri: vară urmată de primavară (Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.