O primăvară a extremelor

Cum era și de așteptat, după zilele deosebit de calde din prima parte a lunii în curs, a venit rândul să simțim și partea mai puțin plăcută a primăverii: frigul, vântul și precipitațiile.

Pe materialul de mai jos este ilustrata evoluția medie a temperaturilor maxime din cursul primelor trei zile ale săptămânii viitoare, care precede sărbătoarea pascală. De altfel, săptămâna ce va urma va aduce o vreme rece pentru ultima decadă de aprilie în bună parte a Europei. Totuși, dacă pe material se observă temperaturi cu două cifre, este rezultatul zilei de luni, are mai are „curajul” să mai aducă maxime generoase prin estul și sud-estul provinciei. De marți, vine aerul rece, dinspre regiunile centrale ale Europei.

Pe lângă vremea rece, în peisaj își vor face simțită prezența și precipitațiile, iar la munte vor fi predominant ninsori. Nu ar fi exclus ca, trecător, să vorbim de lapoviță și în zonele deluroase mai înalte din vestul și nord-vestul provinciei.

Cum nu era de ajuns cu răcirea în sine, vântul va fi destul de intens, lucru ce se va traduce prin temperaturi mult mai modeste resimțite de organismul uman. De menționat că vântul va sufla din sector predominant nord-nord-vestic, calea de migrare către regiunea noastră a maselor de aer rece, maritim polar (mP).

Dar, despre evoluția vremii în Săptămâna Patimilor, duminică, pe site.

temperaturi medii maxime

Media maximelor Moldova 25-27 aprilie 2016 (Sursa: GFS 22.04.2016 ora 6 UTC)

Cauza acestor zile mohorâte și friguroase va fi rezultatul cuplajului termobaric dintre ariile de joasă presiune (depresionare) din estul și sud-estul Europei cu cele de mare presiune, situate pe nord-vestul și nordul acesteia. Mai mult de atât, arealul anticiclonic va guverna o bună parte a Atlanticului de Nord, aici își spune, din plin, cuvântul și abaterea termică negativă ce caracterizează apele din nordul Atlanticului.

Tabloul baric ilustrat va favoriza advecții masive de aer rece peste bună parte a Europei, regiunile centrale și de vest ale acesteia vor avea parte de abateri termice negative și mai pronunțate, comparativ cu noi.

Rezumat: După zilele anormal de calde din prima jumătate a lunii, a venit rândul unora reci, umede și cu mult vânt. Conform actualelor modele atmosferice, prima parte a săptămânii următoare va aduce mult cu un……mijloc de martie (Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.