Ultimele două zile au caracterizat o vreme deosebit de caldă pentru întreaga Moldovă, cu temperaturi ce au caracterizat un final de iunie – început de iulie. Mai mult de atât, la mijlocul săptămânii ce tocmai se încheie, am avut și manifestări ale vremii specifice verii (descărcări electrice, ploi ce au avut caracter de aversă, grindină, vijelii).
Vremea nefiresc de caldă continuă să caracterizeze și prima zi a săptămânii viitoare, cu maxime cuprinse între 18…22°C prin nord-vestul extrem al Moldovei (unde se va resimți procesul de răcire) și 31…32°C prin sudul acesteia. Maxime de 26…29°C se vor înregistra pe arii extinse din sudul, estul și nord-estul provinciei.
După ziua de luni, vremea se va răci accentuat în toate regiunile, temperaturile vor fi și cu 10…12°C mai mici comparativ cu ziua precedentă. În urma acestui proces de răcire vorbim, în ciuda disconfortului pe care-l vom resimți, de o vreme mult mai potrivită de….aprilie!
Mijlocul săptămânii, conform actualelor modelări atmosferice, pare să mai fure 1…2 grade, condiții în care vremea va deveni ușor mai rece comparativ cu normele climatologice pentru începutul celei de-a treia decade de aprilie.
Finalul săptămânii, deși vorbim de un timp de prognoză îndelungat, se va caracteriza printr-o ușoară încălzire a vremii. În aceste condiții vom avea o vreme potrivită pentru ultima decadă a lunii în curs.
Tendința expusă la valorile maxime se va păstra și la caracteristica minimelor. Astfel, după două dimineți calde, urmează o scădere evidentă.
În depresiunile intramontane sunt așteptate valori minime de temperatură ce vor scădea ușor sub limita de îngheț.
Precipitațiile își vor face simțită prezența de luni după-amiză, începând cu regiunile nord-vestice și vestice ale Moldovei. Acestea vor avea caracter de aversă, însoțite de fenomene electrice, căderi de grindină și intensificări ale vântului. Local, acestea vor totaliza 15…25 l/mp.
După ziua de marți, precipitațiile, deși slabe cantitativ, se vor semnala pe arii mai extinse prin nordul, centrul și vestul provinciei. Local, se mai pot semnala și fenomene electrice.
De joi, conform celor mai recente modelări atmosferice, aria de manifestare a precipitațiilor va fi în restrângere, acestea se vor semnala pe arii restrânse la deal, munte cât și prin nordul provinciei.
Ultima zi a intervalului, deși va aduce un regim termic agreabil, va fi caracterizată printr-o vreme mohorâtă iar ploile sunt așteptate, pe arii mai extinse, în jumătatea de nord a Moldovei. Vorbim și de această dată de ploi ce vor avea caracter de aversă, posibil însoțite și de fenomene electrice.
Sinoptic, vremea demnă de iulie de mâine se va datora activării unui nucleu depresionar centrat peste regiunile nordice ale continentului și, în paralel, al unui regim anticiclonic peste sud-estul și central-sud-estice ale acestuia. Ca urmare, cuplajul celor două arii barice va favoriza advecția unei mase de aer cald, saharian peste toate regiunile central-sud-estice și sud-estice ale Europei. Pe acest fomd, vorbim de maxime ce se vor apropia de 32…33°C (vreme călduroasă).
Aerul cald și umed va fi dislocat destul de rapid de frontul rece (observat și pe imaginea de mai jos), asociat depresiunii centrate peste sudul Scandinavei (17.04.2016). Acest proces se va asocia cu manifestări violente ale vremii, similare cu cele pe care le-am experimentat în cursul zilei de joi 14.04.2016 în partea apuseană a Moldovei. Locuitorii municipiului Iași știu foarte bine despre ce este vorba.
Începând de marți, vremea de pe la noi va fi influențată de advecțiile de aer rece, de proveniență polar-maritimă (mP), când vom vorbi de acel regim termic mult mai potrivit pentru ultima decadă a lui aprilie.
Odată cu migrarea ariilor depresionare peste regiunile nord-estice ale Europei (unde vor activa până spre finalul săptămânii), dinspre Atlantic este în extindere către est a maximului baric azoric. Arealul geografic al Moldovei se va situa în sectorul rece al acestui anticiclon, condiții prin care se va explica și răcirea pregnantă de la mijlocul săptămânii viitoare. Tot acest nucleu anticiclonic va fi răspunzător și pentru acele minime ușor negative de prin depresiunile Orientalilor de la mijlocul săptămânii.
Către finalul săptămânii, pe fondul învechirii aerului deasupra continentului, cât și schimbarea circulației atmosferice, dinspre vest-sud-vest, temperaturile vor fi în creștere ușoară, când, în final, vom avea vreme de…..aprilie!
Rezumat: Ne așteaptă o săptămână cu un debut demn de iulie, urmat de o răcire accentuată. Schimbarea maselor de aer se va solda și cu manifestări severe ale vremii, de luni după-amiază și până spre seara zilei de marți. De miercuri încolo, o vreme mult mai potrivită pentru această perioadă a anului și nu atât de agitată.
Floriile, că și așa suntem în apropierea sărbătorilor pascale, vor aduce un regim termic apropiat de normele climatologice ale perioadei, însă vor alterna perioadele însorite cu cele mohorâte și ploioase. Totuși, până la finalul săptămânii mai este cale lungă, prilej de a primi surprize din partea vremii.
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.