În ciuda faptului că suntem în sectorul cald al nucleului depresionar mediteraneean (când instabilitatea ar fi la ordinea zilei), în zona geografică a Moldovei, vremea a continuat să fie predominant frumoasă. Totuși, prin zonele montane din vest, în cursul după-amiezii s-au inițiat sisteme noroase cumuliforme, la formarea acestora contribuind și lanțul carpatic.
În următoarele ore, pe fondul conjugării aerului cald și a instabilității asociate nucleului depresionar, sistemele noroase convective vor ocupa arii mai extinse, cu precădere, în partea de vest a Moldovei. În schimb, regiunile estice și chiar cele centrale, vor beneficia de un aspect plăcut al vremii.
Așa cum se observă și pe materialul de față, dinspre Balcani se observă avansul către nord a unui vast areal cu nori convectivi. Toate acele sisteme noroase vor cuprinde partea sudică a României, cu precădere, regiunile deluroase din Oltenia. Totuși, odată cu apropierea serii pe fondul scăderii energiei convective, aria de manifestare a sistemelor noroase va fi diminuată.
Dinspre regiunile vestice ale Europei se observă avansul către est-sud-est a unei mase de aer mai rece, de proveniență oceanică. În aproximativ 24 de ore efectele acestui aer rece se vor resimți și prin zona noastră, condiții în care temperaturile se vor apropia de normalul climatic al mijlocului de aprilie.
Săptămâna viitoare, conform actualelor modelări atmosferice, pare să ne aducă o nouă porție de vară, însă mai multe detalii, mâine, pe site.
Rezumat: Deși ne aflăm, în continuare pe un transport de aer cald, odată cu avansul către nord-est a unui nucleu depresionar mediteraneean, vremea se va strica treptat. Vor fi ploi ce vor avea caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni. Pe durata ploilor se va intensifica și vântul. (Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.