Zilele frumoase de….babe, la final

Șirul de zile calde ce au caracterizat prima decadă a lunii martie, conform ultimelor modelări atmosferice, vor lua o pauză. Concret, după ce întregul alai de depresiuni atmosferice s-a cantonat peste vestul și sud-vestul Europei, în următoarele zile va exista o extindere a acestora peste întreaga jumătate de sud a Europei. Extinderea acestora va fi dinspre Peninsula Italică și până în sudul Ucrainei.

Coroborat cu extinderea ariilor depresionare peste jumătatea sudică a Europei, în cea nordică va fi în extindere un areal anticiclonic. Către finalul săptămânii, arealul anticiclonic se va centra peste zona geografică a Peninsulei Scandinave.

Cuplajul baric constituit între sistemele depresionare din sudul și sud-estul Europei și al celor de mare presiune din nord, va contribui la o intensificare a circulațiilor dinspre est peste bună parte a continentului. Pe fondul acestor circulații va fi advectat un aer mai rece dinspre nordul Rusiei europene către centrul și sud-estul continentului, unde s-a manifestat vremea deosebit de caldă în ultimele zile.

Până la sosirea aerului rece, polar, următoarele zile, deși mohorâte, vor fi cât se poate de normale pentru prima jumătatea a celei de-a doua decade a lunii martie.

90316 12UTC

Click pe imagine pentru a porni animația

 

Către finalul săptămânii, așa cum se observă și pe finalul animației noastre, în sectorul rece al anticiclonului poziționat peste Scandinavia, va fi adectat un aer rece, dinspre regiunile polare. Urmărind viteza de propagare a masei de aer rece, se anticipează ca aceasta să caracterizeze direct vremea în regiunea noastră, începând de luni (14.III) încolo.

Dacă această advecție va fi conform ultimelor modelări atmosferice, vom avea de-a face cu un episod tardiv de iarnă, cel puțin peste jumătatea de nord a regiunii noastre. Cu atât mai rău va fi pentru pomicultură, ținând cont și de stadiul vegetativ avansat rezultat în urma vremii deosebit de calde din ultimele săptămâni.

Din eventualele pagube produse pomiculturii, probleme majore vor fi și în sectorul apicol.

Rezumat: După șirul îndelungat de zile plăcute de început de martie, vremea se va răci, apropiindu-se, într-o pimă etapă, de normalul climatologic al perioadei de referință. Ulterior, dacă se verifică într-u totul actualele modelări atmosferice, pe sectorul rece al maximului scandinav, va fi transportat aer rece, polar, care va aduce vreme rece pentru mijloc de martie. Vremea rece de săptămâna viitoare se poate solda cu efecte nefaste pentru pomicultură, legumicultură și apicultură.

Despre posibilul raid al iernii în cursul săptămânii viitoare vom detalia în următoarele postări Meteo Moldova, când și modelările vor fi mult mai sigure.

(Sursa imaginilor: www.metoffice.co.uk; grafică și text: drd. Ilie Nicolae)