Zilele Babelor….

După câteva zile plăcute de început de martie, urmează o zi (4.III.2016) în care cerul va fi plumburiu și ploile par să cuprindă cea mai mare parte a Moldovei. După această zi, vremea se va îmbunătăți vizibil în toate regiunile.

Conform ultimelor modelări, cele mai vizate zone vor fi cele din sud-est, est și central-nordice ale provinciei. Ca urmare, în toate regiunile menționate vor fi cantități de apă ce vor totalize 7…10 mm.

La munte, precipitațiile vor fi predominant sub formă de ninsoare. Pe materialul de față este redată grosimea stratului de zăpadă așteptat în urma episodului pluvial ce va urma. Ca mod de citire, pe fracția din imagine, 6 reprezintă grosimea stratului de zăpadă estimat, 10 fiind cantitatea totală de precipitații estimată pentru Ceahlău-Toaca (1894 m).

martie 4 2016 pp_snow

Așa cum se observă și pe materialul de față, depresiunea ce va cuprinde Moldova va fi de proveniență mediteraneeană, ce va căpăta o traiectorie retrogradă. Astfel de sisteme depresionare, care vor căpăta traiectorii retrograde, par să aducă cantități importante de apă peste Podișul Sucevei și bună parte a Câmpiei Colinare a Jijiei, unități fizico-geografice vitregite absența precipitațiilor în ultimele luni.

Categoric, din acest moment și până la momentul realizării estimării de față, vor apărea o multitudine de variabile, care vor influența radical caracteristicele vremii.

Rezumat: Dacă se verifică estimarea de față, așteptăm ca ziua de vineri, 4.III.2016 să aducă o vreme mohorâtă și umedă în majoritatea zonelor. Mai mult, dacă sistemul depresionar mediteraneean tinde să capete o traiectorie retrogradă (regenerându-se și peste vestul M. Negre), vom avea areale unde vor fi precipitații importante mai însemnate cantitativ.