Martie, prima lună a primăverii este cunoscută ca fiind una dintre cele mai schimbătoare din cursul unui an, sub aspect meteorologic. De la această caracteristică nu va face excepție nici martie 2016, în ciuda vremii predominant frumoasă și caldă ce a caracterizat prima sa jumătate.
Îndemnați de vremea frumoasă și caldă ce a debutat chiar din februarie, mulți și-au scos ornamentele florale pe terase, în aer liber, cu precădere, în zonele joase de relief, unde și minimele au fost generoase. Ei bine, după acest interval ce ne-a adus vreme demnă pentru un final de aprilie, urmează o răcire substanțială a vremii, cu temperaturi potrivite pentru sfârșit de februarie-început de martie.
Conform ultimelor modelări atmosferice, debutul săptămânii viitoare va aduce valori maxime de temperatură ce d-abia vor atinge pragul minimelor ce s-au înregistrat în prima decadă a lunii. Ca urmare, ziua de luni va aduce maxime cuprinse între 0…2°C în zona deluroasă din vest și nord-vest și cel mult 6…7°C prin sudul Moldovei.
Maxime MOLDOVA 14.III.2016 (Model realizat în baza GFS 12.III ora 12 UTC)
Aerul rece se va face resimțit și în cursul nopții, când frigul va fi și mai pătrunzător. Astfel, pentru dimineața zilei de luni, sunt de așteptat minime ce vor porni de la -3…0°C în zonele deluroase din nord și nord-vest și cel mult 2…3°C prin sudul provinciei. În zonele depresionare din nord-vestul extrem, minimele vor coborî până la -5°C iar în zonele înalte de munte, minimele se vor apropia de limita gerului (-9°C pe Călimani și -8°C pe Ceahlău Toaca).
Minime MOLDOVA 14.III.2016 (Model realizat în baza GFS 12.III ora 12 UTC)
Răcirea ce urmează a se produce de duminică noaptea spre luni este rezultatul activării unui areal anticiclonic peste sud-vestul Scandinavia – Marea Nordului, cât și intensa activitate depresionară în bazinul central al Mediteranei. Ca urmare, joncțiunea între cele două formațiuni barice va condiționa o circulație a maselor de aer din sector predominant nord-nord-estic. Astfel, în cursul zilei de luni vom respira aer rece și proaspăt ce astăzi este situat peste întinderile pustii și albe ale Insulei Novaia Zemlea, cât și de deasupra Mării Barents și Albe.
Trecerea de la vremea prelungită de aprilie la potrivită pentru final de februarie va fi greu de suportat pentru pomii înmuguriți sau chiar înfloriți din zonele joase din centrul și nordul Moldovei. În schimb, ariile deluroase din vest și nord-vest, cu pomii ce nu se află în stadii vegetative așa avansate, vor suporta mai ușor acest raid de aer rece.
Rezumat: Așa cum s-a tot discutat în ultimele postări, zilele frumoase și calde de martie vor fi înlocuite cu unele mai potrivite pentru final de iarnă-început de primăvară. Cei ce au apucat să-și scoată ornamentele florale pe terase, să le strângă, până nu le atinge aerul rece de luni dimineața.
Mâine vom detalia vremea pentru întreaga săptămână ce va urma. Urmăriți-ne. (Text și modelare cartografică: Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.