Vin ploile, umbrelele la îndemână.

Odată cu avansul sistemului depresionar mediteraneean, am schițat o estimare cu presupusele intervale orare când își vor face apariția primii stropi de poaie (sau ninsoare, după caz) pe întreg cuprinsul Moldovei. Concret, este vorba despre orele întregi pentru fusul orar al regiunii noastre (de exemplu: intervalul 15:30-16:29 va fi asociat orei 16:00). Pentru ora GMT ora locală -2.

Conform materialului cartografic, peste regiunile din sudul și sud-vestul provinciei, precipitațiile și-au făcut simțită prezența dinainte de ora 11-12. Peste regiunile centrale și de nord-vest, primii stropi de ploaie sunt așteptați în intervalul orar 15-18.

Peste nordul și nord-estul Moldovei, ploile își vor face simțită prezența după ora 18.

debut ploaie

Estimarea apariției precipitațiilor pe întreg cuprinsul Moldovei (click pe imagine pentru mărire)

Aceasta este o interpretare bazată pe o medie între modelul de prognoză WRF (Weather Research Forecast) și al imaginilor RADAR. Astfel, s-a realizat o modelare care ilustrează viteza de deplasare a sistemelor noroase ce vor lăsa și precipitații. În mod cert, cu cât ne depărtăm de inițierea modelului (13:00), vor apărea și diferențele între realitate și ceea ce s-a anticipat. Toate acestea, pe fondul rugozității repreentate de topografia locală și, implicit, dinamica atmosferică care este vectorul de deplasare al sistemelor noroase.

Veste îmbucurătoare este dată de faptul că spre deosebire de alți cicloni mediteraneeni care ocoleau jumătatea de nord a Moldovei, acesta va uda întreaga provincie, de la sud la nord. (Text și modelare cartografică: Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.