Vară vs primăvară

Acum câteva zile încălzirea vremii din prima zi a lui aprilie părea o….banală păcăleală pentru o bună parte a cetățenilor. O primă evidențiere a episodului de vară de mâine a fost ilustrată și într-un articol precedent Meteo Moldova.

Conform ultimelor modelări atmosferice, întreaga parte de sud-est a Europei va fi caracterizată de o vreme deosebit de caldă pentru început de aprilie. Ca urmare, sunt de așteptat maxime ce vor atinge și chiar depăși 20…21°C în zonele deluroase mai înalte și până spre 26…28°C în zonele joase, de câmpie.

Astfel de temperaturi generoase vor fi acompaniate și de un aspect plăcut al vremii, cu un Soare generos, ideal pentru plimbări în aer liber.

31 MARTIE 2016 18 UTC

Așa cum este știut, o minune nu ține prea mult, astfel că de sâmbătă vremea va marca o răcire evidentă, cu precădere, în zona geografică a Moldovei. Răspunzător de această răcire va fi masa de aer rece ilustrată peste regiunile nordice ale Europei.

În urma procesului de răcire, ziua de sâmbătă va aduce o scădere a temperaturile și cu 12…14°C în comparație cu ziua anterioară. Deși va părea o răcire accentuată, temperaturile de sâmbătă vor fi cele potrivite pentru un început de aprilie.

Răcirea anticipată pentru ziua de sâmbătă nu va fi una însoțită cu manifestări violente ale vremii, caracteristică verii. Totuși, vântul va deveni supărător începând de mâine seară și mâine noapte. Vântul va prezenta intensificări și în cursul zilei de sâmbătă, accentuând senzația de rece.

Rezumat: Avem la orizont un debut de aprilie demn de iunie, urmând ca de sâmbătă, vremea să se răcească evident, temperaturile fiind mai apropiate de normalul climatologic al perioadei. Procesul de răcire anticipat va fi însoțit și de manifestări ale vântului, de altfel, singur element meteo ce va marca schimbarea vremii în următoarele 24-30 de ore.

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.