Un martie înșelător?

După un februarie care a adus zile mai potrivite pentru început, ba chiar mijloc  de primăvară, luna martie, ce d-abia a debutat a adus valori termice demne pentru mijloc de aprilie, chiar început de mai.

Conform ultimelor modelări atmosferice, prima jumătate a lunii martie 2016 pare că se va desfășura pe același tipar de vreme, mai cald comparativ cu normele climatologice de referință. Ca urmare, pentru regiunile sud-estice ale Europei sunt de așteptat valori termice demne de aprilie – început de mai.

Categoric, din peisaj nu vor lipsi acele alternanțe de vreme caldă cu cele ceva mai reci, acestea din urmă mai potrivite pentru această perioadă a lunii.

Vremea mai mult decât prietenoasă de prin sud-estul și chiar estul Europei din această primă jumătate de martie va fi dată de activarea sistemelor depresionare atlantice peste nordul și nord-vestul Europei și al unor arii anticiclonice peste estul și sud-estul acesteia. Cuplajul baric în cauză va favoriza un transport de aer cald, nord-african peste sud-estul și chiar regiunile central-estice ale continentului (inclusiv peste Moldova).

Totuși, advecția de aer cald va fi una asociată și unor nuclee depresionare mediteraneene. Sistemele depresionare mediteraneene vor fi rezultatul pătrunderii aerului rece, arctic până în bazinul central al Mării Mediterane.

Aceste sisteme mediteraneene, odată avansate către nord-est vor întrerupe vremea frumoasă și caldă preț de una-două zile, când și instabilitatea va fi mai accentuată peste sudul și sud-vestul țării (cu extindere până spre Banat-sudul Crișanei). De altfel, chiar în aceste prime zile de martie s-a observat o astfel de dispunere a instabilității, peste jumătatea de sud a României, cât și prin sudul Basarabiei. Precipitațiile, mult așteptate prin estul României și Republica Moldova, par să fie destul slabe în intervalul ce va urma.

1 15 martie 16

Dacă regiunile estice și de sud-est par să aibă parte de o primă jumătate a lunii martie mai mult decât plăcută, cele din vest, centru și sud-vest vor fi caracterizate de o vreme ceva mai rece. De altfel, dacă într-o parte a Europei se anunță vreme ceva mai caldă și însorită, în alta trebuie așteptat reversul medaliei.

Privind pe termen lung, după o primă jumătate de martie mai mult decât plăcut, se pare că la orizont se întrevăd semnele unor schimbări marcante.

Conform modelărilor actuale, ariile de mare presiune asociate anticiclonului Azoric par să aibă o tendință de migrare către nord, spre Arhipelagul Britanic. În paralel, sistemele depresionare se vor cantona peste estul și sud-estul Europei. Configurația barică în cauză va duce la o schimbare a circulațiilor maselor de aer, cele calde, dinspre sud vor fi înlocuite cu unele reci, polare din sector nordic.

Coroborarea advecțiilor de aer rece, polar cu o activitate ciclonică mai intensă peste regiunile sud-estice și estice ale Europei, pot aduce peste Moldova precipitații specifice anotimpului alb. Mai mult de atât, în diminețiile senine mai mult ca sigur că în bună parte a Moldovei va fi vorba și de brumă.

16 31 martie 16

Pentru estimarea din a doua parte a lunii mai este cale lungă, prilej de a interveni o multitudine de schimbări. Totuși, dacă este să urmărim caracteristica ultimelor zile, dar și ceea ce urmează în următoarea săptămână (cu detalii, mâine, pe site), devine cam plauzibilă răcirea de după 15 martie. De altfel, vremea caldă din această primă jumătate de martie va atrage după sine vremea mai rece de mai târziu (după 15-16 martie 2016).

Ceea ce devine îngrijorător este faptul că pomii fructiferi, aflați într-un stadiu de vegetație avansat pe fondul unui februarie cu aspect de primăvară, la care se va adăuga și vremea deosebit de caldă din următoarele zile, vor avea cel mai mult de suferit în urma posibilei răciri de după 15 martie 2016.

Rezumat: Luna martie pare că avea două fețe, una de primăvară în prima sa jumătate, urmată de o ultimă zvâcnire a iernii în cea de-a doua sa jumătate. Rămâne să vedem cât de mult se vor verifica aceste estimări, deoarece ceea ce este peste 7-10 zile devine o nebuloasă a predicțiilor în acest domeniu.(Sursa: il meteo)