Un debut și final de iarnă calendaristică cu temperaturi privite în oglindă

Acum, odată pășiți și în primăvara calendaristică, am punctat prima și ultima zi a iernii ce tocmai s-a încheiat, din punct de vedere termic. Categoric, analiza de față nu scoate nimic în evidență, doar o observație strict personală la cum a debutat și cum s-a încheiat iarna 2015-2016.

Expunerea de față este un rezultat la faptul că vorbim de una dintre cele mai calde ierni din 1961 și până în prezent, ocupând, cel mai sigur, poziția secundă, după iarna 2006-2007. Pentru mai multă certitudine, așteptăm rezultatelele oficiale, din următoarele săptămâni.

Revenind la materialul de față, iarna ce tocmai s-a încheiat, a debutat (1.XII.2015) cu o zi deosebit de caldă, cu maxime ce au depășit frecvent 10…11°C. Mai mult de atât, în regiunile joase, temperaturile au depășit și 14…15°C. Cu astfel de valori era senzația că a venit, mai degrabă, primăvara, nicidecum iarna.

Sinoptic, debutul iernii calendaristice 2015-2016 a fost sub intensa activitate a depresiunilor atlantice ce activau peste centrul și nordul Europei și al anticiclonilor, peste sudul acesteia (detalii aici). Cuplajul baric amintit a favorizat o puternică advecție de aer cald, atlantic peste cea mai mare parte a continentului. Așa s-au explicat și valorile termice primăvăratice înregistrate în prima zi din decembrie 2015.

1 decembrie 2015 maxime

La nivel local, pe lângă circulația amintită, cerul a fost variabil, cu precădere, în partea vestică a Moldovei (detalii aici). Așa se explică valorile termice mai generoase din partea apuseană a provinciei. Partea estică și, mai ales, cea din nord-est, pe fondul nebulozității mai pronunțate, temperaturile maxime au fost mai modeste.

Finalul calendaristic al iernii (29 februarie 2016) s-a caracterizat tot printr-o vreme caldă, deși valorile termice au fost ceva mai ponderate comparativ cu cele de la începutul lui decembrie. Ca urmare, în cea mai mare parte a Moldovei, valorile maxime de temperatură s-au încadrat între 6…7°C prin nord-est și 9…10°C prin centrul și vestul provinciei.

Conform modelării de față, în zonele deluroase din nord-vest, sud și sud-vest, temperaturile au fost destul de generoase pentru final de februarie, cu cele 12,2°C la Selyatin sau 12,3°C la Galați.

29 februarie 2016 maxime

Spre deosebire de prima zi calendaristică a iernii, ultima a adus valorile termice cele mai ridicate în zonele deluroase din nord-vest cât și prin sudul extrem. Situația în cauză (29.II.2016) a fost rezultatul unei nebulozități accentuate ce a caracterizat arii extinse din centrul și estul Moldovei.

Sinoptic, la nivel european,  s-a vorbit de o activitate depresionară intensă în bazinul central al Mării Mediterane și activarea unui anticiclon bine organizat peste sud-estul și estul Europei (detalii aici). Cuplajul baric în cauză a favorizat o circulație sudică susținută peste regiunea Moldovei, însă creșterea temperaturilor a fost mult frânată de nebulozitatea amintită.

Cu toate acestea, regiunile deluroase din vestul Moldovei, beneficiind de un plafon noros ceva mai redus la orele amiezii, a avut parte de maxime generoase. Chiar și în zona montană înaltă s-au atins aproape 10°C, dovada au reprezentat-o cele 8,1°C de la Ceahlău Toaca (1894 m altitudine).

Rezumat: Iarna 2015-2016 a debutat cu o vreme caldă, pe o circulație predominant vestică, urmând a se încheia pe același fond de vreme caldă, de această dată, pe o circulație dinspre sud.

Am început iarna sub caracteristici atlantice și am încheiat-o cu intense advecții de aer cald dinspre sud și sud-est, cele din urmă ne-au propulsat și în mijloc de mai (termic vorbind), în a doua parte a lui februarie 2016.

Ianuarie a fost luna care ne-a mai amintit, prin cele două valuri de frig că suntem, totuși, în toiul iernii.