Așa cum s-a observat, după zilele calde de la începutul săptămânii, vremea s-a mai răcit, valorile medii de temperatură fiind mult mai apropiate de normalul climatologic al perioadei. Răcirea de față s-a realizat pe fondul intensificării circulațiilor din sector predominant estic.
Conform materialului grafic, peste regiunile nordice ale Europei s-a materializat, deja, arealul anticiclonic despre care tot discutam în postările precedente. Mai mult de atât, se observă și vasta extindere a maximului azoric peste vestul și nord-vestul continentului, condiții în care vremea se va încălzi în vestul Europei. Peste Arhipelagul Britanic, pe fondul unui gradient baric ridicat, pe lângă încălzirea anticipată, și vântul va sufla destul de tare.
În schimb, regiunile sudice ale Europei sunt sub asediul despresiunilor mediteraneene, cu precădere, partea centrală a Mării Mediterane. Cea mai afectată de această perturbație atmosferică va fi Italia, unde vor fi precipitații ce vor avea și caracter de aversă, fiind însoțite și de fenomene electrice. În Alpi, precipitațiile vor fi predominant sub formă de ninsoare. Astfel de precipitații nu sunt excluse nici în zona montană aferentă Apeninilor
Configurația barică de astăzi (11.III.2016 – detaliată și mai devreme) va favoriza pentru arealul geografic al Moldovei o circulație din sector predominant estic-sud-estic, însă masa de aer (în ciuda vremii închise) va fi una caldă. Totuși, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, asta fiindcă avem nebulozitate inferioară (prezența norilor stratiformi). Prezența circulațiilor estice favorizează migrarea acestei pături noroase dinspre est către regiunea noastră. De aceea, sunt șanse mari ca vremea mohorâtă să persiste întreaga zi, cel puțin la nivelul întregii Moldovei.
Pentru mijlocul lunii, așa cum am specificat și în ultima postare, arealul anticiclonic centrat peste jumătatea de sud a Scandinavei va fi responsabil de o advecție de aer rece, polar către sud. Ca urmare, în calea advecției de aer rece se va afla și Moldova.
După cele mai recente modelări, impactul Moldovei cu masa de aer rece va avea loc, cel mai probabil, duminică noaptea-luni dimineața. În urma răcirii, valorile termice vor caracteriza o vreme…..de final de februarie. Totuși, nu va mai avea loc acea răcire catastrofală care se tot materializa la începutul săptămânii.
Vobind, totuși, de extinderea ușoară către sud a maximului scandinav, nopțile pot aduce un cer degajat, condiții în care valorile minime de temperatură să scadă binișor sub pragul de îngheț, chiar și în Câmpia Colinară a Jijiei (cu precădere, jumătatea sa nordică). În depresiunile din Carpații Orientali, minimele pot coborî ușor și sub -5°C, însă acolo vegetația nu prezintă un stadiu vegetativ atât de avansat, ca în zonele de relief joase.
Rezumat: După vremea caldă și frumoasă din zilele trecute, avem de-a face cu o vreme de amestec, urmând ca finalul săptămânii și începutul celei viitoare să ne aducă o răcire mai evidentă. (Sursa material grafic: www.wetter.net; text și interpretare cartografică: drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.