Scurta vară de început de aprilie

Sună a păcăleală de 1 aprilie că întocmai această zi va aduce maxime de vară pe arii extinse din zonele joase ale Moldovei. Ei bine, aceasta este o veste cât se poate de serioasă.

Conform modelării realizate în baza ultimului model atmosferic (29.03.2016 ora 12 UTC), prin părțile de sud centru și sud-vest ale Moldovei, maximele vor atinge pragul unei zile de vară (≥25°C). Ba mai mult, prin sud-vest și, local, prin Lunca Prutului, se pot înregistra și maxime de 26…27°C.

Valorile de temperatură cuprinse între 21…23°C se vor înregistra pe arii extinse din partea deluroasă (300…500 m) din vestul Moldovei.

Valori termice ce se vor situa sub 16°C vor fi caracteristice ariilor deluroase înalte din nord-vestul și vestul Moldovei. Valori situate ușor peste 10°C vor fi chiar și în zona înaltă de munte, cu cele 12°C estimate pentru Ceahlău Toaca.

maxime moldova 1 04 2016

Click pe imagine pentru mărire

Vremea frumoasă și deosebit de caldă din prima zi de aprilie o datorăm existenței unui areal anticiclonic situat peste sud-estul Europei și al sistemelor depresionare din nord-vestul acesteia. Mai mult, un bonus la această advecție de aer cald îl va constitui și un nucleu depresionar centrat la vest de Peninsula Italică.

Cu o astfel de distribuție barică la nivel continental, peste arealul geografic al Moldovei va fi transportat un aer cald, tropical dinspre Sahara, pe o componentă sud-vestică. În consecință, regimul termic va fi mai potrivit pentru un început de iunie, nicidecum pentru un început de aprilie.

Așa cum este știut, o minune nu ține mult, de sâmbătă, vremea se va răci simțitor la nivelul întregii Moldove. Ca urmare, temperaturile vor scădea și cu 10…12°C, când și regimul termic va fi mai potrivit pentru un început de aprilie.

Rezumat: Vineri, deși este 1 aprilie, vremea va fi mai potrivită pentru un început de iunie. Cum este știut, această zi este una dedicată farselor, însă estimarea de față este cât se poate de credibilă. Mai trist este faptul că de sâmbătă temperaturile vor marca o scădere apreciabilă, apropiindu-se de cele obișnuite pentru un început de aprilie.(Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.