Scurta iarnă de week-end

Scurta perioadă cu vreme caldă și-a luat adio de pe meleagurile noastre, asta până luni, când este prevăzută o nouă încălzire a vremii. Până atunci, ne așteapă o primă zi de sfârșit de săptămână cu vreme mohorâtă și rece. Mai rău va fi în cursul nopții, când vom avea predominant valori negative, un lucru îngrijorător pentru pomii înmuguriți sau chiar înfloriți.

Răcirea vremii se va solda și cu ceva precipitații slabe cantitativ, acestea fiind exclusiv ninsori la munte și mixte în toată jumătatea de nord a Moldovei. Peste jumătatea sudică a provinciei, cerul va fi mai mult noros, însă precipitațiile vor fi izolate.

maxime 190316

Temperaturi maxime Moldova 19.III.2016 – Model realizat în baza GFS 18.III.2016 12 UTC
Click pe imagine pentru mărire

Vremea rece și mohorâtă va fi acompaniată și de intensificări ale vântului, cu precădere, în nordul, centrul și estul provinciei. La munte, vântul va sufla tare.

Ca urmare, temperatura resimțită de organismul uman va fi cu mult mai scăzută comparativ cu cele înregistrate în adăpostul meteorologic.

Rezumat: După două zile demne pentru un mijloc de martie, urmează o nouă răcire a vremii. Răcirea se va realiza pe fondul unei vremi mohorâte și cu precipitații slabe, mixte, în jumătatea de nord a provinciei. (Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.