Săptămâna ce tocmai a debutat ne va aduce o vreme închisă și cu precipitații pe arii extinse în cea mai mare parte a Moldovei. Vârful acestui episod de instabilitate va fi în cursul zilelor de miercuri-joi.
De altfel, și materialul grafic ilustrează cantitățile de precipitații estimate până în cursul serii de 24 martie 2016. La munte, pe fondul temperaturilor negative, vor predomina ninsorile, unde este de așteptat depunerea unui strat mai consistent de zăpadă. Precipitațiile mixte își vor face simțită prezența și în zonele mai joase, de deal, din nord-vestul și vestul provinciei. Materialul grafic este un rezultat mediu al ultimelor run-uri pentru principalele modele atmosferice (GFS și WRF). Putem vorbi de o migrare mai către sud a sistemului depresionar, lucru ce se va traduce prin cantități mai modeste de precipitații în nordul Moldovei și mai însemnate peste sudul și sud-estul acesteia.
Toate aceste precipitații vor fi rezultatul unui nucleu depresionar mediteraneean (despre care am discutat și ieri), care va aborda Moldova de la sud-vest către nord-est (redat prin acei „L” cât și a liniei de culoare turcoazului șters).
Cantitatea de precipitații estimată până la 24.III.2016 18 UTC (model GFS 21.III.2016 12 UTC)
Ca urmare, regiunile din sud-vestul, centrul și nord-estul Moldovei, conform celor mai recente modelări, vor beneficia de cantități importante de apă, ce vor atinge și depăși 25…28 l/mp în 24 de ore. Dacă se verifică acest model atmosferic, am avea parte de cantități importante de apă pe arii extinse, lucru îmbucurător din punct de vedere agricol, după intervalele cu secetă din cursul ultimului an.
Pe lângă precipitații, temperaturile vor scădea comparativ cu ultimele zile, la toate acestea, și vântul se va intensifica din sector predominant nord-estic în majoritatea regiunilor.
Rezumat: Urmează două-trei zile cu un peisaj plumburiu în majoritatea regiunilor iar ploile se vor semnala pe arii extinse și vor fi moderate cantitativ, la care se va adăuga și vântul. La munte va fi un tablou de iarnă veritabilă iar prin zona deluroasă din vest și nord-vest vor predomina precipitațiile mixte. (Text și modelare cartografică: Drd Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.
186 0 0 0