O săptămână de martie, cu vreme schimbătoare

Ne bucurăm de un un aspect plăcut al vremii, însă așa cum ați observat,  vântul suflă slab până la moderat din sector predominant nord-vestic. Pe această cale este transportat și un aer ceva mai rece, de proveniență maritim polar (mP).

Aspectul plăcut de martie, trădat de vântul rece, din zona noastră este rezultatul extinderii către est a unui anticiclon centrat pe nord-vestul Europei.  Advecția de aer rece, maritim polar (mP) este ajutată și de situarea pe regiunile nord-estice ale Europei a unui nucleu depresionar extins.

Totuși, pe fondul unui regim anticiclonic, avem parte de multe ore cu soare, prilej ca printre intensificările vântului și câțiva nori inofensivi,  să ne bucurăm de o vreme caldă, caracteristică ce se va păstra și în cursul zilei de mâine (18.III.2016).

170316 GE

Ulterior, către week-end, vremea se va răci, proces ce va fi resimțit cel mai mult în regiunea noastră, a Moldovei. Aceasta va fi rezultatul migrării ușoare către vest a regimului anticiclonic și, în schimb, extinderea spre sud a sistemului depresionar din nordul Europei.

Astfel, transportul de aer (tot maritim-polar) va avea o deplasare mai apropiată de cea nordică (în prezent, fiind dinspre nord-vest), la aceasta se va adăuga și aspectul închis al vremii. Cu o astfel de circulație atmosferică, ziua de sâmbătă ne va aduce cel mult 1…2°C prin nordul și nord-vestul regiunii și cel mult 4…6°C prin sudul Moldovei.

Odată cu răcirea anticipată, își vor face simțită prezența și precipitațiile slabe, mixte în centru și nord și predominant ploi prin sud. Acestea se vor manifesta, cu precădere, în prima parte a zilei.

Rezumat: Între un început și final de săptămână ceva mai rece de martie, avem prilejul de a ne bucura de două zile ceva mai calde și frumoase, cu temperaturi ce ne amintesc de…mijloc de martie. (Drd. Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.