O săptămână de martie cu de toate

Zilele calde care au caracterizat primele zile din martie 2016 vor continua și în prima jumătate a săptămânii ce va urma. Mai mult de atât, regimul termic plăcut a fost însoțit și de o vreme plăcută în prima săptămână calendaristică a primăverii 2016.

Conform ultimelor modelări, prima zi a săptămânii viitoare vor aduce, izolat,  și 20°C prin Câmpia Colinară a Jijiei, cât și prin sudul Moldovei. Maxime generoase, ce vor porni de pe 6…7°C în zona deluroasă mai înaltă din nord-vest și se vor opri pe la 15…17°C prin sudul și centrul Moldovei, vor fi și în următoarele două zile ale intervalului.

După aceea, de joi se întrevede o răcorire a vremii, condiții în care valorile termice se vor apropia de normalul climatologic al perioadei de referință. Acest lucru prevede valori maxime de temperatură de pe la 2…3°C în zonele înalte din nord-vest și cel mult 10…11°C prin sudul și sud-estul provinciei.

Minimele vor fi și ele predominant pozitive, în prima parte a săptămânii. Totuși, valori situate ușor sub limita de îngheț sunt de așteptat prin depresiunile din nord-vestul Moldovei. După ziua de joi, răcirea va fi evidentă și în cursul nopților, minimele urmând a se încadra între -5…-4°C în depresiunile Orientalilor și 4…5°C prin sudul și sud-estul Moldovei.

temp moldova 7-13 martie 16

Primele două zile ale săptămânii ce urmează vor fi lipsite de precipitații în cea mai mare parte a Moldovei. Totuși, către orele amiezii, ariile deluroase și montane din vestul provinciei par să aibă parte de ploi slabe, acestea pot avea și caracter de aversă.

De miercuri-joi, aria ploilor va fi în extindere, cele mai vizate regiuni par să fie cele din jumătatea de sud a Moldovei. Ploi slabe nu sunt excluse nici în cea nordică.

La munte, odată cu procesul de răcire estimat de miercuri încolo, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.

În primele două zile ale săptămânii următoare, vântul va sufla moderat în cea mai mare parte a Moldovei, din sector predominant sud-sud-estic. La munte și, local, prin centrul și estul provinciei, acesta va sufla tare. Ulterior, direcția vântului va fi dinspre nord-est, caracteristică ce se va menține până la finalul săptămânii. Ceva intensificări mai susținute sunt așteptate pentru zilele de joi-sâmbătă. La munte va continua să sufle mai tare.

Vremea de săptămâna viitoare va fi dictată de intensa activitate depresionară din bazinul central al Mării Mediterane. Aceasta va fi responsabilă de transportul de aer cald tropical, dinspre sud din primele două zile ale săptămânii viitoare. Mai mult de atât, peste regiunile estice și nord-estice ale Europei va activa un sistem anticiclonic. Moldova (mai ales jumătatea sa de est) se va situa în periferia sa sud-vestică, condiții în care vorbim de o vreme predominant frumoasă. Vestul acesteia, fiind atinsă de ariile depresionare și coroborat cu vremea caldă, vor crea condiții pentru acele precipitații slabe care pot avea și caracter de aversă. Acestea pot fi însoțite și de fenomene electrice.

De miercuri, odată cu extinderea depresiunii mediteraneene peste Balcani și până în vestul Mării Negre-sudul Ucrainei, cât și activarea unui areal anticiclonic peste nordul (N. Germaniei-S. Scandinavei), nord-estul și nord-vestul continentului, circulația maselor de aer va fi dinspre est și nord-est. Ca urmare, este prevăzută o răcire treptată a vremii, finalul săptămânii viitoare să aducă o vreme mohorâtă dar apropiată de normal, sub aspect termic.

A doua parte a săptămânii va găsi o Moldovă fi împărțită în două din punct de vedere sinoptic. Jumătatea sa sudică va fi cuprinsă de extremitatea nordică a sistemelor depresionare, în timp ce, cea nordică se va situa la periferia sudică-sud-estică a maximelului baric din nordul Europei. De aceea vorbim și de un grad de nebulozitate mai accentuat peste sudul și chiar centrul Moldovei de joi încolo.

7 martie 2016 12UTC 10 MARTIE 2016 12 UTC

Distribuția câmpului baric la nivelul mării (izohipse ) și la 500 hPa gpdm (color)
7.III.2016 12 UTC (sus)  și 10 martie 2016 12 UTC (jos) Click pe imaginea dorită pentru mărire

 

Rezumat: Urmează o săptămână cu un debut plăcut de martie, dar și cu ploi ce vor avea și caracter de aversă în zonele vestice ale Moldovei.

După ziua de miercuri, vremea se va răci treptat, temperaturile se vor apropia de normalul climatologic pentru prima jumătate de martie. Răcirea anticipată se va solda și cu o vreme închisă și ploioasă, cu precădere, în jumătatea de sud a provinciei.

Ceea ce se anticipează pentru săptămâna ce urmează, în mod special, din a doua jumătate a sa, pare să deschidă drumul pentru un raid al iernii către finalul celei de-a doua decade a lunii martie, despre care am discutat și aici.