O săptămână de martie, cu de toate

Vremea caldă și predominant frumoasă (raportat la regiunea geografică a Moldovei) va lua o pauză în cursul săptămânii ce va urma. Așa cum spuneam și ieri, martie este o lună capricioasă, a contrastelor.

Pe această cale, este demn să menționăm și extremele de temperatură lunare care s-au înregistrat în aceeași lună martie a anului 1952. Concret, -31,4°C la Întorsura Buzăului (Covasna – în vecinătatea regiunii noastre) – 9.III.1952, respectiv +32,8°C la Odobești (Vrancea) – 30.III.1952 (O. Bogdan, E. Niculescu – 1999 „Riscurile climatice din România”).

De la caracteristica consacrată a lunii martie, excepție nu va face nici acest an. După zilele plăcute și calde care ne-au încântat în prima decadă a lunii, vine rândul părții mai puțin plăcute a lunii în curs, și anume, răcire și precipitațiile mixte.

În acest an, pe fondul unei luni februarie deosebit de calde și a începutului călduros de martie, răcirea este cu atât mai neplăcută, fiindcă pomii sunt într-un stadiu vegetativ destul de avansat. Aerul rece așteptat să-și facă simțită prezența de la noapte va prinde mulți pomi înmuguriți sau chiar înfloriți.

Conform ultimelor modelări atmosferice, săptămâna ce urmează va debuta cu vreme în răcire, cu maxime ce vor porni de la limita înghețului în zonele deluroase înalte din nord-vest și se vor opri la cel mult 8…9°C prin sudul extrem. Ca urmare, în primele două-trei zile vremea va deveni ușor mai rece, cu 1…2°C, față de mediile climatologice pentru mijloc de martie.

Către mijlocul săptămânii se anticipează o încălzire a vremii, maximul acesteia fiind așteptat pentru ziua de vineri, când vom avea o vreme frumoasă și cu valori maxime de temperatură de la 6…7°C în nord-vestul extrem și 12…13°C prin sudul și centrul Moldovei.

Finalul de săptămână, conform celor mai recente modelări atmosferice, se va caracteriza printr-o nouă răcire a vremii, similară cu tiparul celei de la începutul ei.

Minimele, în scădere considerabilă comparativ cu ultimele nopți, se vor situa în jurul pragului de îngheț, chiar ușor sub acesta, pe arii vaste din Moldova. De marți, odată cu degajarea cerului, în depresiunile din nord-vest sunt așteptate și valori minime ce vor coborî până la -7°C. Valori cuprinse între -3…1°C sunt estimate pentru arii vaste din nordul și chiar centrul regiunii.

MAXIME MINIME MD 14-20 MARTIE 16

Precipitațiile, slabe cantitativ și pe arii restrânse, își vor face simțită prezența în prima zi a săptămânii în majoritatea zonelor. La munte, cât și prin zona deluroasă din nord, centru și vest, acestea vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.

Ulterior, către mijlocul săptămânii, aria de manifestare a precipitațiilor slabe se va restrânge către nordul extrem cât și în zonele de munte. Către sfârștul săptămânii se anticipează o nouă extindere a precipitațiilor, cu precădere, în jumătatea de nord a regiunii. Pe fondul răcirii vremii, și aceste precipitații vor fi sub formă de lapoviță și ninsoare, cu precădere, în zona deluroasă din nord și nord-vest.

Prezența trecătoare a fulgilor de zăpadă nu va fi exclusă nici din zonele mai joase ale Moldovei.

În prima zi a săptămânii, vântul va sufla moderat în majoritatea regiunilor, din sector predominant nord-nord-estic. În jumătatea de sud a Moldovei va sufla chiar tare, cu viteze de 45-55km/h.

De marți și până în cursul zilei de vineri, direcția predominantă a vântului va fi din sector predominant est-sud-estic. Vestea bună este că în tot acest interval va scădea în intensitate.

Către finalul săptămânii, vântul va prezenta noi intensificări, de această dată din sector predominant nord-nord-vestic. Acesta va sufla tare în toate zonele de munte cât și prin nordul regiunii.

Așa cum am mai spus și în precedentele postări, vremea rece ce urmează a se materializa de mâine, va fi rezultatul activării unui anticiclon (Anticclonul Scandinav) bine organizat peste nordul Europei și, în paralel în bazinul central al Mediteranei, a unui nucleu depresionar. Joncțiunea dintre cei doi centri barici se va materializa printr-o intensă circulație din sector nord-nord-estic peste toată jumătatea de est a Europei, inclusiv în regiunea noastră. Vom avea ca urmare, parte de advecții de aer rece, continental-polare (cP), dinspre Câmpia Rusă și nord-estul Rusiei

Așa cum se observă și pe imaginea de mai jos (13.III.2016 ora 12 UTC), asociat arealului anticiclonic vor fi sistemele noroase de joasă altitudine, stratiforme. Astfel de sisteme noroase, caracteristice  semestrului rece în această parte a Europei, vor aduce zile mohorâte și reci.

13032016 12UTC

Imagine satelitară/sinoptică 13.III.2016 12 UTC

(Sursa: www.sat24.com www.metoffice.gov.uk)

Tabloul baric ilustrat va fi caracteristica generală a întregii săptămâni. Totuși, către mijlocul acesteia, odată cu extinderea spre sud-est a anticiclonului din nord-vestul Europei, vremea se va mai încălzi, asta datorită insolației. Încălzirea în cauză va fi ajutată și de activarea unui nou sistem depresionar pe sudul Italiei, care va duce la o advecție de aer mai cald dinspre sud-est.

Finalul săptămânii va fi caracterizat de același regim anticiclonic peste nordul și nord-vestul Europei. Elementul de noutate ce-l va constitui ultima parte a intervalului, migrarea peste estul și nord-estul continentului a unui areal depresionar, de proveniență polară. Cuplajul baric în cauză va favoriza o nouă circulație nordică peste Moldova, când este așteptată și o nouă răcire. De această dată, direcția de deplasare a maselor de aer va fi una nord-nord-vestică. Ca urmare, dacă circulația se va materializa, vom avea advecții de aer rece, polar oceanic (mP).

Rezumat: Urmează o săptămână de martie schimbătoare, cu vreme rece în primele două-trei zile, urmată de o încălzire ușoară la mijlocul acesteia, ca finalul ei să ne aducă o nouă răcire. Din nefericire, minimele vor fi în jurul pragului de îngheț în bună parte a Moldovei, fapt ce va pune la grea încercare pomii înfloriți sau înmuguriți și nu numai.

Precipitațiile, slabe cantitativ, își vor face simțită prezența la începutul și finalul săptămânii, însă vor fi sub toate formele de agregare, mai ales la deal și la munte.

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.