Martie și ale sale zile capricioase (II)

Când am crezut că primăvara s-a instalat confortabil pe meleagurile noastre, exact atunci iarna își arătă ultimele puteri. Dovada a constituit-o și ultima dimineață, care a adus și vreme geroasă prin depresiunile din nord-vestul Moldovei.

Conform ultimelor modelări atmosferice, variațiile vremii din ultima săptămână vor caracteriza și vremea din cea ce va urma. Astfel, prima zi va aduce o vreme frumoasă și plăcută termic, cu maxime potrivite pentru ultima decadă de martie.

De marți, odată cu avansul unei depresiuni mediteraneene către nord-est, aspectul vremii se va strica iar temperaturile vor marca o scădere ușoară. Zilele de miercuri-vieneri, odată ce ne vom situa în sectorul rece al depresiunii respective, va aduce o nouă răcire a vremii, cu maxime ce se vor situa sub normele climatologice ale perioadei.

Sfârșitul săptămânii, după output-ul ultimului model atmosferic, pare că va aduce o încălzire a vremii, cu valori maxime de temperatură similare cu cele de la începutul ei.

Valorile minime de temperatură par să rămână destul de modeste, cel puțin în depresiunile din nord-vestul Moldovei. În consecință, prin aceste areale diminețile vor aduce temperaturi negative.

temp md 21 27 martie 16

Precipitațiile vor fi slabe și pe arii restrânse în prima zi a săptămânii, cu șanse de apariție mai sporite în zona deluroasă și montană din vest și chiar din nord-vest.

De marți, odată ce va crește instabilitatea, aria de manifestare a precipitațiilor va fi în extindere în cea mai mare parte a Moldovei. Totuși, cele mai vizate vor fi regiunile din sudul și sud-vestul provinciei.

Zilele de miercuri-joi vor aduce precipitații moderate cantitativ, pe arii destul de extinse în jumătatea de sud a Moldovei. La munte vor predomina ninsorile iar în zonele deluroase din vest și nord-vest, ploile se vor transforma, trecător, și în lapoviță și ninsoare. Trecător, ploile se pot transforma în lapoviță și ninsoare, și în zonele deluroase din Podișul Central Moldovenesc.

Spre finalul intervalului aria de manifestare a precipitațiilor va fi în restrângere. Mai sunt de așteptat precipitații slabe și locale prin nordul și nord-vestul Moldovei. La munte vor fi, în continuare, predominant ninsori.

Vântul va sufla slab până la moderat pe parcursul întregii săptămâni. În partea estică, sud-estică a Moldovei, acesta va prezenta unele intensificări, la rafală va atinge și 40…50km/h. La munte va sufla tare, cu viteze de peste 70…75  km/h.

În primele două zile ale intervalului, vântul va sufla din sector predominant vest-sud-vestic în majoritatea regiunilor, urmând ca miercuri-vineri, acesta să sufle din sector predominant nord-estic.

Spre finalul săptămânii, direcția vântului va fi predominant sud-sud-vestică.

20032016 GE

După cum se observă, și săptămâna viitoare va sta sub semnul schimbării, la fel ca cea ce tocmai se va încheia. Astfel de schimbări sunt generate de către o depresiune mediteraneeană ce tocmai prinde viață în bazinul central-vestic al Mediteranei (20.III.2016).

De altfel, această depresiune va fi responsabilă de vremea caldă de luni, la care va contribui și arealul anticiclonic, căruia îi vom datora vremea stabilă și cu soare din abundență. De marți, nucleul depresionar mediteraneean va migra către nord-est, când și aspectul vremii se va strica.

Migrarea sistemului depresionar la est de zona noastră, cât și extinderea spre sud a nucleelor depresionare din nordul și nord-estul Europei, vor duce la advecții de aer rece, dinspre nord. Atunci vor avea loc și acele scăderi de temperatură și, posibil, apariția fulgilor de zăpadă și în zonele mai joase, nu doar la munte. Un ajutor la advecția de aer rece îl vor constitui și ariile de mare presiune ce par a se poziționa peste vestul Europei.

Rezumat: Urmează încă o săptămână agitată de martie, cu vreme caldă și predominant frumoasă la începutul și sfârșitul ei. În rest, temperaturi modeste și precipitații sub toate formele de agregare, cel puțin, în centrul nordul și vestul Moldovei. La munte, vor predomina ninsorile.

La toate acestea, se adaugă și vântul care ne va face să resimțim și mai puține grade.

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.