Echinocțiul de primăvară cu……o dimineață de sfârșit de februarie

Astăzi, 20 martie 2016 are loc echinocțiul de primăvară, acesta marchează prima zi de primăvară din punct de vedere astronomic. Din punct de vedere meteo, primăvara a debutat mult mai devreme, însă această dimineață a adus minime mai potrivite pentru…..sfârșit de februarie.

Conform materialului atașat, dimineața zilei de astăzi s-a caracterizat prin valori minime de temperatură ce au coborât cu mult sub 0°C în cea mai mare parte a Moldovei. Prin nord-vestul provinciei, minimele s-au apropiat de limita gerului, cu cele -7,2°C la Rădăuți.

În zonele de munte, minimele au scăzut sub limita gerului, dovada și cele -14,2°C de pe Ceahlău Toaca.

Mai mult de atât, în bună parte a Moldovei (chiar și în zonele unde pomii au înmugurit și chiar înflorit), valorile minime de temperatură s-au încadrat între -5…-3°C. Din păcate, minimele scăzute vor aduce pagube pomiculturii.

Valori situate ușor sub 0°C au fost caracteristice chiar și regiunilor din sudul extrem al Moldovei, cu cele -0,8°C la Focșani și -0,7°C la Galați. Aici, pe fondul vremii foarte calde din ultima decadă de februarie – prima din martie, numărul pomilor înfloriți a fost și mai ridicat, în consecință, sunt de așteptat pagube numeroase.

minime 20 03 2016 md

Minime Moldova 20.III.2016

Vremea rece din cursul acestei dimineți este rezultatul advecției de aer rece, polar-maritim (mP) ce a avut loc în cursul zilei de ieri, cât și a cerului mai mult senin la nivelul întregii regiuni. Ca urmare, temperaturile au scăzut foarte mult, prin depresiunile din nord-vestul Moldovei s-a putut vorbi de ger în….prima zi de primăvară astronomică.

Despre cum va arăta săptămâna ce urmează, astăzi pe site.

Rezumat: Debutul astronomic al primăverii s-a soldat cu o dimineață deosebit de rece pentru această dată, chiar și cu ger prin depresiunile din nord-vest. Minime negative au fost pe tot cuprinsul Moldovei, reprezentând un coșmar pentru pomii înmuguriți și chiar înfloriți din centrul, estul și sudul provinciei.  (Drd. Ilie Nicolae)

 Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.