Astăzi, 20 martie 2016 are loc echinocțiul de primăvară, acesta marchează prima zi de primăvară din punct de vedere astronomic. Din punct de vedere meteo, primăvara a debutat mult mai devreme, însă această dimineață a adus minime mai potrivite pentru…..sfârșit de februarie.
Conform materialului atașat, dimineața zilei de astăzi s-a caracterizat prin valori minime de temperatură ce au coborât cu mult sub 0°C în cea mai mare parte a Moldovei. Prin nord-vestul provinciei, minimele s-au apropiat de limita gerului, cu cele -7,2°C la Rădăuți.
În zonele de munte, minimele au scăzut sub limita gerului, dovada și cele -14,2°C de pe Ceahlău Toaca.
Mai mult de atât, în bună parte a Moldovei (chiar și în zonele unde pomii au înmugurit și chiar înflorit), valorile minime de temperatură s-au încadrat între -5…-3°C. Din păcate, minimele scăzute vor aduce pagube pomiculturii.
Valori situate ușor sub 0°C au fost caracteristice chiar și regiunilor din sudul extrem al Moldovei, cu cele -0,8°C la Focșani și -0,7°C la Galați. Aici, pe fondul vremii foarte calde din ultima decadă de februarie – prima din martie, numărul pomilor înfloriți a fost și mai ridicat, în consecință, sunt de așteptat pagube numeroase.
Minime Moldova 20.III.2016
Vremea rece din cursul acestei dimineți este rezultatul advecției de aer rece, polar-maritim (mP) ce a avut loc în cursul zilei de ieri, cât și a cerului mai mult senin la nivelul întregii regiuni. Ca urmare, temperaturile au scăzut foarte mult, prin depresiunile din nord-vestul Moldovei s-a putut vorbi de ger în….prima zi de primăvară astronomică.
Despre cum va arăta săptămâna ce urmează, astăzi pe site.
Rezumat: Debutul astronomic al primăverii s-a soldat cu o dimineață deosebit de rece pentru această dată, chiar și cu ger prin depresiunile din nord-vest. Minime negative au fost pe tot cuprinsul Moldovei, reprezentând un coșmar pentru pomii înmuguriți și chiar înfloriți din centrul, estul și sudul provinciei. (Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.