Ne despart mai puțin de 30 de ore până la momentul intrării acelui sistem depresionar mediteraneean (GABY- după meteorologii nemți) în zona noastră. Până atunci, profitați din plin de aceste ultime ore cu vreme demnă de un mijloc de martie.
După cum s-a ilustrat și ieri, în ultima postare, ziua de joi va fi una mohorâtă și cu precipitații abundente, la care se va adăuga scăderea vertiginoasă a temperaturilor cât și intensificările vântului care ne vor face să simțit frigul și mai tăios. Mai mult de atât, în zona deluroasă din nordul și vestul Moldovei, pe lângă ploi, vor fi și precipitații mixte.
La munte, pe fondul temperaturilor maxime ce se vor situa cu mult sub pragul de îngheț, vor fi exclusiv ninsori. În urma acestui episod la peste 1400 m se va depune un strat consistent de zăpadă, cu precădere, în grupa centrală a Carpaților (cunoscută drept Moldo-Trasilvăneni) cât și în cei de Curbură. În această ultimă grupă, se pot depune și 20…25 cm de zăpadă, lejer.
Click pe imagine pentru mărire.
Dacă în cea mai mare parte a regiunii vom avea o vreme tipică unui sfârșit de toamnă, prin sud-estul extrem al acesteia nu sunt excluse ploi ce pot avea caracter de aversă, însoțite și de descărcări electrice.
De vineri, odată cu migrarea depresiunii la est de Moldova, vremea se va ameliora, însă vântul va continua să sufle tare, din sector predominant nord-nord-estic, continuând transportul de aer rece. Odată cu tendința de creștere a presiunii, cerul va deveni variabil, condiții ca nopțile de vineri și sâmbătă să aducă minime negative pe arii extinse din Moldova.
Ultima zi a săptămânii va aduce o vreme frumoasă iar tendința este de ușoară încălzire, asta după ce dimineața va aduce multă brumă prin nordul, centrul și vestul regiunii.
Rezumat: Urmează două zile cumulți nori, ploaie iar prin nordul și vestul Moldovei, precipitații mixte. La munte va ninge iar vântul va viscoli ninsoarea. Mai mult de atât, intensificările susținute ale vântului va face să tremurăm și mai mult din cauza frigului.
Ulterior, vine rândul minimelor negative și instalarea brumei prin centrul, nordul și vestul provinciei, fiind încă un test de încercare pentru pomii înfloriți. (Text și interpretare grafică: Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.