Răcirea vremii pe care noi am anticipat-o de aproximativ o săptămână pe site, din nefericire, pentru pomii d-abia înfloriți, și-a făcut simțită prezența. Mai mult de atât, vremea rece se va menține încă vreo două zile pe meleagurile noastre.
Aerul rece ce ne-a invadat în ultimele 24 de ore își are punctul de pornire în regiunile nord-estice ale Europei, așa cum se observă și pe imaginea de mai jos. Acolo, deși la o săptămână distanță de primăvara astronomică, se vorbește chiar de ger noaptea și dimineața.
Avansul aerului rece dinspre nord-nord-est, în contact cu nebulozitatea și precipitațiile slabe (acestea din urmă asociate extremității nordice a unui nucleu depesionar mediteraneean), vor genera lapovițe și ninsori slabe și locale. Astfel de precipitații își vor face apariția în partea de nord și de nord-vest a Moldovei.
Dacă regiunile centrale și de est ale Europei vor avea parte de o vreme rece și cu precipitații slabe spre inexistente, sudul Balcanilor va fi cuprins de furtuni. Acestea se vor materializa prin ploi ce vor avea și caracter torențial, însoțite și de fenomene electrice și căderi de grindină.
Partea norocoasă a Europei, unde vremea va fi caldă și predominant frumoasă, pare să fie cea de vest și chiar de nord-vest. Peste aceste regiuni își va face simțită prezența un areal anticiclonic, ca o migrare ușoară spre vest-sud-vest a maximului scandinav.
Pentru termen mai lung, după vremea rece din cursul acestor zile, zona Moldovei și a vecinătăților va beneficia de o încălzire ușoară, preț de 1-2 zile. După aceea, conform celor mai recente modelări atmosferice, din week-end, vremea se va răci simțitor.
Rezumat: După zilele calde și predominant frumoase de început de martie, a venit rândul ca vremea să-și arate și partea mai puțin plăcută. Acest caracteristică se materializează prin temperaturi modeste, aspect mohorât cât și vânt moderat, suficient ca organismul uman să simtă și mai puține grade. (Drd. Ilie Nicolae)
Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeologic – Ucraina.