Zile plăcute de primăvară…………la mijloc de februarie. Asta ne aduce prima parte a săptămânii viitoare

După o primă jumătate de februarie cu o vreme demnă de martie, urmează câteva zile care vor aduce o vreme demnă de final de aprilie. Dovada o atestă și imaginea de mai jos, unde se pot observa maxime ce vor depăși ușor 20°C.

Concret, primele două zile ale săptămânii ce urmează vor aduce maxime de pe la 9…13°C în zona deluroasă mai înaltă din nord-vestul  Moldovei și 20…21°C prin sudul și sud-vestul acesteia.

După zilele de mai din februarie, de miercuri, vremea va intra într-un proces de răcire, dar și așa, vremea va continua să fie caldă pentru a doua jumătate a lunii februarie. D-abia către finalul intervalului, conform ultimelor modelări atmosferice, vremea va fi apropiată de normalul climatic al perioadei de referință.

Vremea caldă se va păstra și în cursul nopților, dovada fiind și minimele predominant pozitive estimate. Valori ușor negative sunt de așteptat în zonele depresionare aferente Carpaților Orientali.

moldova 15-21 feb 2016 temperaturi

Săptămâna ce urmează va aduce precipitații slabe cantitativ și pe arii restrânse, asta până spre ziua de joi, cel puțin. Totuși, de marți după-amiază, regiunile montane din vestul Moldovei vor fi la periferia unor sisteme noroase, când sunt de așteptat și ceva precipitații mixte.

După ziua de joi, aria precipitațiilor va fi în extindere în cea mai mare parte a Moldovei, cu precădere, în jumătatea sa de nord. Pe fondul temperaturilor pozitive, precipitațiile vor fi predominant sub formă de ploaie.

Vântul va sufla slab până la moderat, din sector predominant sud-estic în cea mai mare parte a Moldovei. De miercuri, acesta se va intensifica din sector est-nord-estic, când va avea loc și răcirea amintită ceva mai devreme. Către finalul intervalului, vântul va mai scădea în intensitate, suflând dinspre sud-est (vineri) urmând o reorientare ulterioară dinspre nord-nord-vest în ultimele două zile ale săptămânii.

Pe ansamblu, urmează o săptămână atipică de februarie, cu maxime, în primele două-trei zile ce aduc a final de aprilie, nicidecum pentru un mijloc de februarie.  Precipitațiile vor fi slabe și pe arii restrânse, cu posibilitatea de a se extinde de joi încolo. La munte nu vor lipsi precipitațiile solide.