Puțină iarnă, la deal și munte, de miercuri după-amiază

În ultimele postări am tot vorbit despre vreme caldă și cu vânt ceva mai intens în cea mai mare parte a Moldovei.

De această dată, ca un exercițiu cartografic, am încercat și o modelare a distribuției spațiale a cantităților de precipitații așteptate de miercuri (3.II.2016 14UTC) după-amiază și până joi (4.II.2016 18 UTC) seara. Vorbim, mai exact, de acele precipitații asociate unui front rece ce va traversa Moldova în intervalul amintit ceva mai sus.

Pentru a lămuri, înainte de toate, fracțiile ce apar pe imagine reprezintă grosimea stratului de zăpadă (numărător) din totalul cantităților de precipitații estimat (numitor). Exemplu: Rădăuți: 4/6=> 4 cm de zăpadă din totalul de 6 mm precipitații.

pp_4_02_2016

Așadar, pe fondul unei răciri a vremii, vorbim de o predominare a precipitațiilor sub formă de ploaie, lucru observat și pe materialul de mai sus. Ninsorile își vor face apariția în zona deluroasă și de munte din vestul și nord-vestul Moldovei. Grosimea stratului de zăpadă de pe materialul de față este doar cea estimată în urma episodului de instabilitate așteptat, nu și cel existent (în zona de munte).

În concluzie, după două zile deosebit de calde, urmează o răcorire a vremii, aceasta fiind asociată unui front atmosferic rece. Trecerea acestuia va aduce și ceva precipitații, chiar ninsori la altitudini mai mari, prin nord-vestul și vestul Moldovei.