Primăvară, puțină iarnă și………iarăși primăvară

Așa cum spuneam în ultimele postări, astăzi, vremea s-a răcit considerabil față de ultimele zile. Chiar și așa, valorile de temperatură s-au păstrat peste cele obișnuite la început de februarie.

După ultimele modelări, vremea va fi ceva mai rece și pe parcursul următoarelor două zile, dar tot peste normalul climatologic al perioadei.

Odată ce ne-a traversat frontal rece care, de altfel ne-a și adus răcirea de față, în spatele acestuia presiunea atmosferică este în creștere. Ca urmare, vremea se va ameliora, prilej de răciri radiative în cursul nopților în zonele depresionare, pe fondul unui cer variabil spre mai mult senin.

Se pare că vremea ceva mai rece nu va ține prea mult, fiindcă dinspre vestul Europei va înainta o masă de aer cald(marcată cu acele semicercuri roșii), dinspre Atlantic. Aceasta va fi antrenată către centrul și estul Europei ca urmare a unui cuplaj baric constituit între ariile depresionare atlantice (nordul și nord-vestul Europei) cu anticiclonul Azorelor (situat peste sud-vestul acesteia, la momentul observației).

4 februarie 2016 12UTC

În aceste condiții, circulația maselor de aer va fi una vestică, gradientul baric pare să fie destul de mare, lucru tradus prin intensificări ale vântului.

Pe scurt, după răcirea din aceste zile, spre finalul săptămânii vremea va intra într-un nou proces de încălzire. Încălzirea se va resimți cel mai bine la începutul săptămânii viitoare. Totuși, vântul va fi cel care va strica aspectul plăcut al vremii.

Așadar, după o falsă iarnă, urmează alte zile de primăvară.

Ceea ce se observă la nivel continental, din punct de vedere baric, este o puternică meandrare a zonei de contact dintre ariile de joasă presiune (nord) și a celor de înaltă presiune (sud). Acest lucru va duce la o alternanță de zile mai calde cu unele mai reci, așa cum am resimțit și în această săptămână. Lucrul cel mai evident este acela că, indiferent de alternanță, geneza maselor de aer va fi una atlantică.