Primăvară la indigo

A mai rămas o singură săptămână din iarna calendaristică 2015-2016, deoarece sub aspect meteorologic a fost simțită foarte puțin spre deloc. Această situație s-a datorat intensei activități depresionare atlantice ce a pompat aer cald în bună parte din Europa.

Acum, în ultima săptămână de iarnă calendaristică, să nu vă așteptați că iarna și-ar juca ultima carte, fiindcă vom păstra caracteristicele vremii din săptămâna ce tocmai se încheie. Așadar, conform ultimelor modelări atmosferice, primele două zile ale intervalului vor aduce valori maxime de temperatură de pe la 7…8°C în zona deluroasă înaltă din nord-vest și 18…19°C în sudul și sud-vestul Moldovei.

Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire, cu maxime cuprinse între 4…5°C în partea de nord-vest a provinciei și 11…12°C prin sudul, sud-vestul și, local, prin centrul acesteia. Chiar și așa, cu răcirea prevăzută, vremea va continua să fie mai caldă comparativ cu mediile climatologice pentru final de februarie.

Minimele se vor încadra între -4…-2°C în zonele depresionare din Carpații Orientali și 4…7°C prin sudul și sud-estul Moldovei. Minime de 3…5°C vor fi posibile și în Lunca Prutului.

maxime si minime MD 23-28 FEB 16

Condiții pentru precipitații slabe cantitativ vor fi în jumătatea de nord a Moldovei chiar din prima zi a săptămânii. Pe fondul temperaturilor ridicate, acestea vor fi exclusiv ploi. În zona montană înaltă sunt posibile și precipitații mixte.

De miercuri, odată cu avansul către est a unui sistem depresionar atlantic, aria precipitațiilor se va extinde în cea mai mare parte a Moldovei. Mai mult de atât, sistemul depresionar amintit va atinge cu partea sa sudică și bazinul nordic al Mării Mediterane, condiții ideale pentru o regenerare a acestuia.

Pe fondul scăderii valorilor termice, în zona deluroasă din nord-vest, pe lângă ploi, își vor face apariția și fulgii de zăpadă. La munte, precipitațiile vor fi predominant sub formă de ninsoare.

Către finalul intervalului aria de manifestare a precipitațiilor va fi în restrângere treptată, urmând ca ultima zi a săptămânii să aducă o vreme schimbătoare, cu precipitații izolate.

Vântul va sufla slab până la moderat în cea mai mare parte a Moldovei, din sector predominant sudic și sud-estic. În partea estică acesta va prezenta unele intensificări. La munte va sufla tare.

Din a doua parte a intervalului, vântul va sufla moderat din sector predominant nord-nord-estic, sporind, de altfel, și senzația de rece. La munte va continua să sufle tare.

Motivul primelor două zile deosebit de calde de săptămâna viitoare este dat de activarea unui vast sistem depresionar atlantic peste jumătatea de nord a Europei. În paralel cu acesta, peste sud-estul continentului activează un areal anticiclonic.

Cuplajul celor două formațiuni barice duce la o masivă advecție de aer cald, tropical peste sudul și sud-estul Europei. În astfel de împrejurări, nu ar fi excluse înregistrarea unor valori maxime apropiate de cele înregistrate săptămâna precedentă.

editat 22022016 13editat 23022016 13

Distribuția câmpului baric Europa 22 și 23.II.2016 ora 14 (13 CET- ora Europei Centrale) – la nivelul mării (izoliniile negre) și la 500 hPa (color)
Click pe imagini pentru mărire

Mai mult de atât, pe imaginile de mai sus se observă formarea unui nucleu depresionar în zona Peninsulei Iberice, cât și avansul spre nord a maximului azoric. Acest ultim cuplaj baric va face ca peste regiunile centrale și de sud-vest ale Europei să fie advectat aer rece, condiții în care vor fi valori medii de temperatură mai scăzute față de mediile climatologice pentru final de februarie din respectivele regiuni.

Aerul rece va fi transportat chiar și mai la sud, până în regiunile nord-vestice ale Africii (Maroc, N. Algeriei).

De altfel, avansul aerului rece peste nord-vestul Africii face ca aerul cald, preexistent, ajutat și de conjunctura barică amintită, să aibă cale deschisă către regiunile sudice, sud-estice și central-sud-estice ale Europei. Advecția respectivă ne va aduce o scurtă intruziune a verii la final de februarie.

Rezumat: Urmează o săptămână soră, din punct de vedere meteorologic, cu cea pe care tocmai o încheiem. Asta înseamnă că primele două zile vor fi iarăși deosebit de calde, ca apoi, de miercuri, temperaturile să marcheze o scădere evidentă în toată Moldova.

Precipitațiile, așa cum este știut, își vor face apariția de marți după-amiază, odată cu intrarea frontului rece peste regiunea noastră.