Săptămâna care urmează va aduce și primăvara din punct de vedere calendaristic, deoarece meteorologic, tot vorbim despre ea de pe la final de gerar.
Așa cum ne-am obișnuit, ultimele săptămâni ne-au adus vreme foarte caldă, caracteristică ce se va păstra și în cursul săptămânii viitoare, când va debuta primăvara, din punct de vedere calendaristic. Ca urmare, așteptăm o vreme caldă, chiar și pentru primele zile de martie.
Conform ultimelor modelări atmosferice, maximele vor fi cuprinse între 8…10°C în zonele deluroase din nord-vest și 18…19°C prin sudul și sud-vestul provinciei. Astfel de intervale ale maximelor sunt de așteptat în primele două și ultima zi a săptămânii viitoare.
Restul intervalului va fi caracterizat de o răcire a vremii, condiții în care maximele se vor încadra între 4…6°C în zona deluroasă din nord-vest și 12…14°C prin sud și sud-est. Chiar și așa, vremea va fi ușor mai caldă comparativ cu normele climatologice pentru un început de martie.
Minimele se vor încadra între -4…-2°C în ariile depresionare din Carpații Orientali și 6…8°C în sudul și sud-estul Moldovei. Minime de 5…6°C vor fi posibile și în Lunca Prutului.
Precipitațiile își vor face apariția începând cu ziua de marți, singurele zone mai ferite, par să fie cele din sud-estul Moldovei. Vremea mohorâtă și umedă va continua și în următoarele zile. În zona înaltă de munte, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Nu este exclus ca în cursul nopților și al dimineților, trecător, ploile să se transforme în lapoviță și ninsoare și prin zona deluroasă din nord-vestul Moldovei.
Deși zilele de miercuri și joi par să aducă ploi slabe cantitativ, ziua de vineri va aduce un nou episod de ploi importante cantitativ și pe arii mai extinse.
Conform actualelor modelări atmosferice, finalul săptămânii pare să aducă o diminuare a precipitațiilor, acestea se vor mai semnala, local, în jumătatea de vest a Moldovei.
Vântul va sufla moderat în cea mai mare parte a Moldovei din sector predominant sud-sud-estic, asta, în primele două zile ale intervalului. Totuși, din a doua parte a zilei de marți, acesta va sufla tare în centrul și estul Moldovei, cât și în zonele de munte. Miercuri, vântul va sufla slab până la moderat din sector predominant nord-nord-vestic.
Zilele de joi-sâmbătă vor aduce vânt slab ca intensitate, ce va sufla din sector predominant vest-sud-vestic.
Spre finalul săptămânii, acesta va sufla moderat în majoritatea regiunilor, din sector predominant sudic și sud-estic.
Vremea caldă de la începutul săptămânii viitoare va fi rezultatul activității depresionare intense în bazinul central al Mării Mediterane. Activitatea sistemului depresionar face ca peste regiunile sud-estice și central-estice ale Europei să fie transportat un aer cald, tropical, pe o componentă sudică, dinspre nordul Africii (imaginea de sus).
După ziua de luni, odată cu avansul sistemului depresionar mediteraneean către nord-est, arealul geografic se va situa în sectorul rece al acestuia (imaginea de jos). Ca urmare, circulația maselor de aer se va reorienta din sector predominant nord-nord-vestic. Așa se va explica și răcirea de la mijlocul săptămânii viitoare. Răcire ce va fi însoțită și de o vreme mohorâtă și ploioasă.
Distribuția câmpului baric Europa 29.II (stânga) și 1.III.2016 (dreapta) ora 14 (13 CET- ora Europei Centrale) – la nivelul mării (izoliniile negre) și la 500 hPa (color)
Click pe imagini pentru mărire
Spre finalul săptămânii, conform actualelor modelări atmosferice, peste regiunile centrale și de vest ale Europei se va extinde un sistem depresionar atlantic. La acesta se va adăuga și o nouă depresiune mediteraneeană, ce va activa în Golful Genovei.
Această nouă activitate depresionară de pe jumătatea vestică a Europei va duce la o nouă circulație a maselor de aer dinspre sud pentru sud-estul și estul Europei, condiții în care și la nivelul Moldovei va fi percepută o nouă încălzire a vremii.
Dacă în regiunile sud-estice și cele central-estice ale Europei vremea va păstra tiparul calendaristic, poate chiar prea generos, în cele sud-vestice, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit pentru început de martie. Pe fondul vremii reci, vor fi și precipitații importante cantitativ, iar la deal și munte vor fi și ninsori.
Rezumat: Urmează o săptămână caldă, dar și cu șanse ridicate de precipitații, cu precădere, de marți și până în cursul zilei de vineri-sâmbătă. La munte, pe lângă ploi, își vor face apariția și fulgii de zăpadă. La o vreme așa schimbătoare, categoric că nici vântul nu putea lipsi, acesta va spori senzația de rece, în ciuda temperaturilor generoase anunțate pentru începutul săptămânii.