Primăvara de februarie

Zilele ce urmează aduc un răspuns convingător la întrebarea:,,Cât de cald poate fi în Moldova/România în luna februarie?”. Cu maxime ce se apropie de 20C în sudul Moldovei ne vom situa foarte aproape de maximele absolute ale lunii februarie (în general peste 20C în regiunea noastră), care foarte probabil vor rămâne valabile la cele mai multe stații ș după acest asalt tropical. Putem vorbi deja de un specific al ultimelor ierni care chiar dacă au fost foarte calde, nu reușesc să doboare maximele absolute ale iernii. E ca și cum la un campionat mondial de atletism cad recorduri la 10 mii sau 5 mii de metri, dar recordul pe 100 m rămâne intact.

Trebuie să subliniem că această încălzire masivă are un caracter regional, România fiind în următoarele 3 zile, alături de țările balcanice, încadrată în cea mai caldă regiune la nivel european. E un moment foarte bun în care să înțelegem că o încălzire de acest fel nu se poate produce decât în condițiile unui aflux masiv de aer tropical în partea anterioară a unei vaste depresiuni ce a pus stăpânire pe Europa. Și cum anticiclonul est-european manifestă o tardivă tendință de instalare acesta nu reușește decât să blocheze depresiunea în deplasarea sa spre est, ceea ce înseamnă că sud-estul Europei rămâne blocat în circulația tropicală. Și astfel ne alegem cu zile de primăvară exemplară în mijloc de februarie. Am spus de mai multe ori că nimic nu poate asigura o iarnă veritabilă fără contribuția circulației atmosferice locale. Acesta e cel mai bun exemplu: degeaba ai încălzire stratosferică, degeaba se rupe vortextul polar, degeaba AO și NAO se negativizează dacă la nivel regional rămâi blocat în sectorul cald al unei depresiuni dezvoltate în tumultul circulației emisferice bulversate. Așa se face că în timp ce noi facem un inventar prematur al hainelor de primăvară, în Extremul Orient Rus sau NE Americii de Nord iarna se desfășoară cu tot arsenalul disponibil.

 

MM_2016

Cel mai neplăcut aspect al perioadei îl reprezintă în continuare lipsa precipitațiilor în Moldova. În ciuda cantităților de precipitații din ultimele zile, situația devine critică în Moldova, cu atât mai mult cu cât acest februarie foarte cald contribuie și la o evaporare intensă pentru anotimpul rece. În același timp, zilele calde ce urmează dau speranțe de împrimăvărare timpurie, aspect de risc major pentru culturile agricole (maxime de peste 10C forțează declanșarea ciclului vegetativ), iar pe noi ne amăgesc cu o primăvară care are șanse mari să nu se instaleze pe deplin atât de repede. Dincolo de moderarea temperaturilor după 20 februarie, luna martie mai poate aduce multe surprize hivernale. Drept e, surprize fără gust, un fel de nazuri hivernale, care pot fi însă foarte neplăcute pentru sufletele îndulcite de primăvara de februarie. Un pariu personal ar fi că în martie vom avea minime lunare mai mici decât cele din februarie. Nu ar fi deloc greu, cu un februarie care nu ne-a adus minime în regiunle joase sub -5C. Iar martie rămâne o lună a semestrului rece, cu minime absolute ce au coborât spre -20C.

Cu o emisferă invadată pe ansamblu de aer rece, cel mai posibil scenariu de evoluție a vremii pe termen lung ar fi reprezentat de instalarea în regiunea noastră a unui ,,platou termic” până spre sfârșitul lunii martie, așa încât aceleași temperaturi ce ni se par foarte mari în februarie să ni se pară extrem de modeste la sfârșit de martie și început de aprilie (Lect. dr. Lucian Sfîcă).