O zi demnă de florar la……….mijloc de februarie

După 3 săptămâni în care primăvara ne-a răsfățat, surprizele plăcute pe termen scurt (pe termen lung – agricultură, aceste manifestări numai bune nu sunt) vor continua. Astfel, marți sunt așteptate maxime cu mult peste cele obișnuite pentru mijloc de februarie.

Conform ultimelor modelări atmosferice, în bună parte a Moldovei maximele vor depăși 15…17°C, iar în zonele joase de prin sudul și centrul acesteia, chiar și 19…20°C. Valori maxime de 8…11°C sunt de așteptat chiar și în regiunile montane înalte.

maxime 16 februarie 216

Aceste valori de temperatură se vor înregistra pe fondul unei intense circulații din sector sudic. În prezența circulației sudice, către zona geografică a Moldovei va fi transportat un aer cald tropical, de proveniență sahariană. În aceste condiții, ne vom întreba dacă este mijloc de aprilie sau început de mai.

Transportul masiv de aer cald ce va caracteriza sudul, sud-estul și chiar estul continentului este o rezultantă a unei masive advecții de aer rece peste cestul și sud-vestul acestuia. Mai mult de atât, aerul rece (în toate stratele troposferice 1000; 925; 850; 500 hPa) va ajunge până în regiunile nord-vestice ale Saharei.

Așadar, este și firesc ca o advecție de aer foarte rece într-o parte a Europei să fie compensată de una foarte caldă într-o altă parte a acesteia.

Norocul (sau ghinionul, după caz), face ca teritoriul Moldovei să fie situată în plină advecție de aer cald, tropical.

Ce-i drept, vântul va sufla moderat în majoritatea regiunilor. La munte, acesta va sufla tare.

Pe ansamblu, zilele calde vor continua, ba chiar vor căpăta un aspect de mijloc de primăvară. Temperaturile maxime estimate pentru ziua de marți vor constitui, în mod cert, recorduri climatice pentru mijloc de februarie.

Rămâne de văzut dacă aceste valorile anticipate vor fi atinse sau, cine știe, poate vor fi și mai ridicate.

Oricum, urmează zile interesante în săptămâna viitoare, cu zile de început de mai urmate de o posibilă răbufnire a ierni, după 18-20 februarie 2016. Detaliile despre evoluția vremii de săptămâna viitoare  în postarea de duminică.