O răcire frontală, asociată unei depresiuni mobile atlantice, raportată la Moldova

După două zile în care primăvara ne-a răsfățat cu vreme caldă și frumoasă, de azi s-a simțit un proces de răcire în toată Moldova. Cum e și firesc, și-a făcut simțită prezența din regiunile nord-vestice, chiar de la primele ore ale zilei.

Așadar, în orașe precum Cernăuți, Rădăuți sau Suceava, maximele zilei s-au înregistrat în cursul orelor 5-6 dimineața. Se mai observă că în bună parte din centrul și nord-estul Moldovei, aerul rece și-a făcut simțită prezența începând cu orele 11-13.

Un caz excepțional l-a constituit punctul de observații Ceahlău-Toaca, unde maxima zilei s-a înregistrat în intervalul orar 12-13. Ulterior, și aici s-a propagat masa de aer ceva mai rece, amintită. Acest lucru arată faptul că masa de aer rece și-a făcut intrarea în zonele mai joase (dacă se observă și punctele vecine Ceahlăului, unde aerul rece și-a făcut simțită prezența în jurul orei 11).

Urmărind harta de față, se poate deduce și viteza medie de propagare a masei de aer rece, aceasta fiind de cca. 25-35 km/h (viteza medie a unui biciclist).

propagare racire 24 02 2016 MD

Proveniența acestei mase de aer rece este una aferentă unui front atmosferic asociat unei depresiuni atlantice. Caracteristica în cauză este ilustrată și în direcția de propagare, de la nord-vest către sud-est. Mai mult de atât, în regiunile nordice se observă și efectul Coandă, impus de lanțul carpatic, care scoate și mai bine în evidență propagarea de la nord-vest către sud-est a masei de aer rece  în partea nordică și de nord-vest a Moldovei.

Rezumat: După două zile de primăvară adevărată, vremea s-a mai răcit, răcirea fiind atribuită unui front atmosferic asociat unui nucleu depresionar atlantic. Ca urmare, în nordul și nord-vestul provinciei, influența masei de aer rece s-a resimțit de la primele ore ale zilei, pe când, în sud-est, aceasta s-a resimțit după orele 16-17.