Ne apropiem de mijlocul lunii februarie, însă primăvara a furat cu o lună startul

Primăvara pare foarte hotărâtă să ia locul iernii cu o lună mai devreme decât stă scris în calendar. Dovada stau zilele calde din săptămâna ce tocmai se încheie cât și cea care va urma.

Conform modelărilor atmosferice, săptămâna viitoare ne va aduce zile veritabile de primăvară, cel puțin în prima parte. Ca urmare, la nivelul Moldovei vor fi maxime cuprinse între 2…4°C în zona deluroasă mai înaltă din nord-vest și 9…11°C prin sud și sud-vest.

După ziua de miercuri, dinspre vestul Europei va avansa un sistem frontal care, pe lângă precipitații, ne va aduce și o răcire, dar și așa vremea va fi tot mai caldă decât în mod obișnuit. Răcirea în cauză va fi percepută cel mai bine în cursul zilelor de joi și vineri, când maximele nu vor mai depăși 0…1°C în zona deluroasă mai înaltă din nord-vest și cel mult 7…9°C prin sud și sud-est.

Către finalul săptămânii, după ultimele modelări atmosferice, circulația atmosferică va redeveni sudică, condiții în care vremea se va încălzi considerabil. Maximele vor fi cuprinse între 3…5°C prin dealurile din nord-vest și 12…14°C prin sudul provinciei.

Valorile minime vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei în primele două zile, cu valori de pe la -10…-8°C în depresiunile intramontane din nord-vest și 0…2°C prin sud-est. Ulterior, încălzirea se va resimți și la nivelul minimelor.

Totuși, joi spre vineri, în urma trecerii acelui sistem frontal, se va percepe o nouă răcire și în cursul nopților. După aceea, încălzirea va fi valabilă și în cursul nopților.

MD 8-14 februrie 2016

Precipitațiile vor fi discrete, asta în prima parte a săptămânii. De miercuri după-amiază, datorită unei depresiuni mediteraneene, își vor face apariția și precipitațiile. Vor fi predominant ploi, la început în cea mai mare parte a provinciei.

De joi dimineața, odată cu răcirea vremii, vor fi ninsori la munte, precipitații mixte în nordul și vestul Moldovei și predominant ploi în rest.

După acest pasaj de instabilitate, vineri vremea va fi predominant frumoasă, urmând ca de sâmbătă să-și facă simțită prezența un nou sistem depresionar (o combinație între unul atlantic și unul mediteraneean). Precipitațiile, predominant ploi, asociate celui de-al doilea pasaj depresionar se vor manifesta de sâmbătă seara – duminică încolo. Totuși, până la momentul respectiv mai este mult. Despre vremea din ultima parte a săptămânii vom reveni cu detalii în următoarele zile.

Vântul va sufla slab până la moderat pe parcursul întregii săptămâni din sector predominant sudic. La munte, cât și regiunile estice și centrale ale Moldovei, acesta va fi ceva mai alert. Miercuri după-amiază și joi, acesta va sufla moderat până la tare în majoritatea zonelor din sector sud-vestic, apoi dinspre vest-nord-vest.

Cine se aștepta ca în săptămâna ce urmează să vină iarna, cu viscol și ger, se va înșela. Vremea va păstra trendul primăvăratec și în săptămâna ce va urma. Totuși, precipitațiile vor fi mai insistente de miercuri seara și până la finalul intervalului, mai puțin vineri, iar vântul va sufla slab până la moderat.