Gata cu tricourile, de mâine trecem la pulover.

Zilele frumoase și calde ale acestui mijloc de februarie sunt pe sfârșite, cel puțin, la nivelul Moldovei. Totuși, prin sud-vestul și vestul României, areale situate la adăpostul lanțului carpatic, vremea va fi mai caldă pentru mijloc de februarie și în următoarele zile.

Tendința generală, așa cum se observă și pe materialul de față (sursa: metoffice.gov.uk și sat 24, este de răcire. Răcirea în cauză rezultă în urma unui cuplaj baric constituit între un sistem depresionar centrat peste centrul Rusiei europene și a extinderii către nord a unui anticiclon.

Ca urmare, circulația maselor de aer se va schimba, inițial din sector nordic, iar de mâine 17.II, aceasta să fie din sector predominant nord-estic. Locuitorii din centrul și nordul Moldovei au resimțit această schimbare a vremii încă de la primele ore ale zilei.

METOFFICE+SAT24 16022016 12UTC

Conform actualelor modelări sinoptice, anticiclonul din vestul Europei se va extinde peste nordul și centrul Europei. Cu vasta extindere a maximului baric peste Europa, vorbim de o advecție de aer rece pe o componentă est-nord-estică, continental-polar (cP), însă precipitațiile vor fi slabe cantitativ și pe arii restrânse.

Caracteristica vremii nu va diferi cu mult nici pentru Moldova (cât și pentru bună parte a României). Scăderea valorilor termice se va efectua fără înregistrarea unor cantități importante de precipitații. Totuși, cerul va fi mai mult acoperit, cu șanse ridicate pentru burniță sau ploi slabe.

Rezumat: După câteva zile demne de început de mai, urmează o răcire a vremii, cu precădere, în Moldova, Dobrogea și Muntenia. Răcirea va aduce, în final, valori termice mai apropiate pentru perioada de față. Totuși, pe lângă răcirea în sine, cerul va fi mai mult acoperit cu șanse sporite pentru burniță sau ploaie slabă.